Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și totuși, de ce Franța numără cele mai multe infectări zilnice?

cazuri-noi-de-covid-ourworldindata.jpg

Grafic cu cazurile noi de Covid-19 din Franța, Spania, România și alte țări europene
Grafic cu cazurile noi de Covid-19 din Franța, Spania, România și alte țări europene
Sursa imaginii: 
ourworldindata.org/covid-cases (captură ecran)

Deși cu un grad ridicat de vaccinare și cu introducerea pașaportului vaccinal, Franța este țara europeană cu cele mai multe cazuri zilnice de Covid 19 în acest moment. În Spania vecină, numărul infectărilor scade, dar fenomenul este umbrit de creșterea în rândul copiilor.

Cum se pot explica toate acestea?

Potrivit specialiștilor consultați de Le Monde, aceste contaminări sunt consecința răspândirii variantei Omicron, dar și a unei anumite relaxări și a absenței unor măsuri preventive eficiente în mediul școlar.

Într-adevăr, pe site-ul Our World in Data, graficul este uluitor. Autorii acestei publicații online, de la Universitatea din Oxford, urmăresc evoluția numărului de cazuri zilnice pozitive pentru Covid-19. Fiecare țară europeană are propria ei culoare.

În roșu, unul iese în evidență: Franța. Cu panta sa foarte abruptă, aproape constantă din 27 decembrie 2021, oferă un profil unic și un număr record de contaminări.

Începând cu 20 ianuarie, media săptămânală a cazurilor noi înregistrate zilnic a depășit 300.000, pe când a doua țară, Italia, număra peste 180.000 de teste pozitive. Regatul Unit și Germania se aflau în jurul cotei de 90.000 de noi infecții. Ceilalți se situează cu mult în urmă.

Experții consultați de Le Monde invită la o privire către contextul sanitar francez, profilul de vaccinare al populației, dar mai ales realitatea măsurilor de barieră.

 

O relaxare prematură

Șeful departamentului de boli infecțioase de la Spitalul Tenon din Paris, profesorul Gilles Pialoux vede trei explicații pentru această explozie recentă de cazuri.

În primul rând, există o scădere a aderenței la gesturile de barieră, înregistrată în toate sondajele: masca, spălatul pe mâini, distanțarea, telemunca.

A doua explicație oferită de profesorul Pialoux: „Rata uluitoare de circulație observată la copii, cu o creștere de 56%, imediat după începerea anului școlar.
A treia ipoteză: ideea oarecum liniștitoare că Omicron nu este atât de rău, că această „răceală” ne va oferi imunitate de turmă și că ”am evitat ce este mai grav”.

Cu toate acestea, presiunea asupra sistemului sanitar rămâne mare, continuă el.

Concluzia epidemiologilor este că Franța nu a luat măsuri cu adevărat puternice, nici în timpul valului Delta și nici măcar de când cu Omicron.

Pentru epidemiologul Antoine Flahault, director al Institutului de Sănătate Globală (Universitatea din Geneva), observația este însă destul de simplă: virusul SARS-CoV-2 – iar varianta Omicron mai presus de orice – se răspândește în locuri închise, aglomerate, prost ventilate . Și școlile nu fac excepție de la această regulă.

 

”Paradoxul” spaniol

În Spania, scăderea infectărilor este compensată de creșterea în rândul copiilor, astfel că nu poate fi exclusă încă o nouă criză cauzată de transmiterea ridicată în rândul minorilor.

De la sărbătoarea de Ziua Regilor din 6 ianuarie, numărul infecțiilor detectate în rândul copiilor și adolescenților a început să crească din nou. Pentru copiii cu vârsta sub nouă ani, rata de incidență pe șapte zile a trecut de la 1.300 de cazuri la 100.000 de locuitori la 1.900, în doar o săptămână.

Problema este cum să interpretăm aceste vârfuri.

O posibilitate este ca acestea să reflecte pur și simplu o creștere a contagiunii după sărbătoarea națională și revenirea la școală. Dar se poate și ca ceea ce a crescut să nu fie numărul de cazuri, ci mai degrabă numărul de cazuri depistate.

Cercetătoarea Clara Prats, de la Universitatea Politehnică din Catalonia, spune că rata pozitivității în rândul copiilor – adică procentul testelor Covid-19 care devin pozitive din total – a scăzut de la 50% în decembrie, la 25%.

Cu alte cuvinte, sunt detectate mai multe cazuri, în parte pentru că sunt efectuate mai multe teste.

 

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 25 ianuarie 2022