Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Pandemia de Covid-19 a amplificat virulența atacurilor antisemite

klaus_iohannis_omagiu_victime_holocaust.jpg

Președintele Klaus Iohannis la Templul Coral
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a denunțat instrumentalizarea politică a Holocaustului: ”Este inacceptabil că anumite persoane sau grupuri instrumentalizează în mod cinic acest episod cumplit pentru interese politicianiste de moment”.

Președintele Iohannis, premierul Ciucă și alți lideri politici au participat marți dimineață la ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Ceremonia a fost organizată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Justiţiei și a avut loc la Templul Coral din București.

“Este inacceptabil că anumite persoane sau grupuri instrumentalizează cinic Holocaustul pentru interese politicianiste de moment” a declarat președintele Klaus Iohannis în omagiul adus victimelor Holocaustului.

Președintele Klaus Iohannis a avertizat marți, la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustuluică, că încercările de reabilitare a criminalilor de război, exacerbarea antisemitismului sunt pericole la adresa democrației.

Șeful statului a amintit de pogromul de la București: “ Templul Coral, acest leagăn sacru al comuniunii și al iubirii, a fost ținta urii dezlănțuite asupra evreilor în timpul Pogromului de la București, în care credincioșii au fost vânați și uciși cu bestialitate. Pe străzile Capitalei, în ianuarie 1941, criminalii au vandalizat și au ars sinagogi, au zdrobit destinele a mii de oameni nevinovați prin cele mai atroce torturi, toate aceste orori fiind parte a unui plan diabolic de exterminare în masă.”

La eveniment au mai participat miniștrii de Externe, de Justiție și Apărării, precum și ambasadorul Israelului în România. 

Holocaustul a făcut circa șase milioane de victime în toată lumea în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Regimul Antonescu și Holocaustul

În România, holocaustul provocat de regimul Ion Antonescu a dus la exterminarea a 280.000 – 380.000 de evrei și 11.000 de romi, potrivit Raportului oficial al Comisiei Wiesel. 

Pe 21 ianuarie s-au împlinit 81 de ani de la pogromul din București. În timpul rebeliunii legionare, aceștia au executat peste 100 de evrei prin împușcare din pădurea Jilava sau abatorul București. Au fost incendiate și distruse mai multe sinagogi, iar peste 1200 de magazine au fost devastate și prădate. În iunie, același an, autoritățile române, cu aprobarea guvernului condus de mareșalul Antonescu au inițiat pogromul de la Iași și operațiune de ”curățare” a Moldovei de evrei. Peste 13.000 au fost omorâți. În total, numărul celor uciși și deportați a trecut de 300.000 de oameni.  

Avertisment de la preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti: Există ceva mai periculos decât incidentele antisemite din ultima perioadă: normalizarea violenței

Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, a avertizat marți că în România apare un fenomen extrem de periculos: normalizarea violenței.

”Există ceva mai periculos decât incidentele antisemite din ultima perioadă: normalizarea violenței și acceptarea urii, indiferent de formele ei. Violența vorbelor se transformă foarte ușor în violența faptelor, am văzut deja acest lucru. Indiferența și apatia societății nu fac decât să încurajeze aceste manifestări”, a spus Vexler la ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

El a adăugat că este esențială educația: ”combaterea extremismului, a urii, a antisemitismului nu este posibilă fără educație. De aceea e importantă introducerea disciplinei pentru studierea holocaustului”.

Anul 2021 a fost cel mai rău an din ultimul deceniu pentru antisemitism din întreaga lume – raport

Anul 2021 a fost cel mai rău pentru atacurile antisemite dintr-un deceniu, înregistrând o medie 10 incidente pe zi, cu probabilitatea ca multe alte incidente să nu fi fost raportate, potrivit unei analize anuale publicate luni de Organizația Mondială Sionistă (WZO) și Agenția Evreiască (JA).

Europa a fost continentul lider la numărul de incidente antisemite în 2021, aproape 50% din toate incidentele la nivel global au avut loc acolo.