Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua Unirii la Iași. Hora AUR și tăcerea autorităților

george_simion_la_iasi.jpg

Sursa imaginii: 
Violeta Cincu / RFI România

George Simion a adus la Iași pe 24 ianuarie sute de membri și simpatizanți care au participat la un marș pentru care nu s-a cerut autorizare. În Iași, oraș în care incidența Covid 19 a depășit pragul de 7, același partid a organizat un concert de muzică populară. Fără distanțare și fără măști, oamenii s-au prins în Hora Unirii. Autoritățile ridică din umeri și pasează responsabilitatea aplicării sancțiunilor de la unii la alții.

24 ianuarie 2022. Ora 8. Piața Palatului Culturii din Iași. Statuia domnitorului Ștefan cel Mare. Rând pe rând, autocare cu numere din Galați, Bacău, București debarcă zeci și zeci de susținători ai AUR. Alții vin în grupuri de la gară. Se strigă pe nume, se cunosc. În dreapta și în stânga, mașini cu jandarmi. Prin mulțimea care devine tot mai numeroasă, doi jandarmi împart oamenilor măști. Le acceptă, dar măștile ajung în buzunar, nu pe față. Liderul AUR a anunțat un marș denumit „al unioniștilor” și apoi manifestări în Piața Unirii. Spectacol și Hora Unirii. Neautorizate. Oamenii știu, dar ridica din umeri.

- Am venit pentru Mica Unire. Și să ne mai vedem încă odată după ce ne-am văzut la București, după ce am mai protestat pentru drepturi, libertăți, restrângeri cetățenești, pentru tot ce se întâmplă în neregulă.
- Marșul este neautorizat!, spune reporterul.
- Noi nu facem marș acum. Deocamdată facem Hora Unirii!
- Sunteți membru AUR?
- Da, sunt și membru AUR, a povestit un bărbat din Pitești care a pornit în marș

O altă femeie a venit din Jidvei. „Nu am fost niciodată la Iași. Am locuit în străinătate și mă uitam cu jale la televizor. Îmi face plăcere să particip la acest eveniment măreț și particip și la marș”, spune aceasta. Întrebată dacă știe că marșul e neautorizat, femeia răspunde prompt: „Îmi asum!”.

George Simion: Noi suntem organizatori la marșul acesta. Ne asumăm

La ora 9 apare liderul AUR. Măștile și distanțarea nu există. George Simion e deja pe picior de război cu toată lumea. Cu primarul municipiului Iași, cel care într-un fel sau altul, l-a lansat pe George Simion. „Cine e primarul? Mihai Chirica? De numele ăsta am auzit într-o poveste a lui Ion Creangă!” 

George Simion admite ca nu a cerut nici un fel de autorizare: „Noi și de 1 decembrie 2020 ne-am dus la Albă Iulia când era totul închis. De fiecare dată vom fi aici pe 24 ianuarie. Va urma un spectacol folcloric pe care, dacă nu l-a organizat primăria, îl organizăm noi. Cei care optează ei, nu-i obligă nimeni, cei care optează să marcheze ziua de 24 ianuarie pe responsabilitatea lor, o fac. O să facem o horă și umplem Piața Unirii”. Întrebat cine își asumă consecințele, George Simion a spus că AUR, dar a admis că nu a cerut autorizare pentru că „pentru că e Ziua Națională.”.

Liderul AUR e în război și cu jurnalistii. De altfel, are propria sa presă. Coloana pornește după ce George Simion îi mobilizează. 

Fără sancțiuni? Închid ochii instituțiile statului?

Coloana de peste 1.000 de persoane ajunge în Piața Unirii sub privirile jandarmilor. Cântăreții stau pe trepte. E spectacol folcloric. Zeci de telefoane ale fanilor liderului AUR stau ridicate pentru transmisiunile live. Se dansează Hora Unirii. Fără măști, fără distanțare socială. George Simion este stropit cu cerneală. Un incident controversat, de altfel. Pozează în victimă și spune ca are albastru de la tricolor pe obraz. Cei doi agresori au fost reperați rapid de poliție și duși la audieri. Concertul de muzică populară continuă, întrerupt periodic de discursuri. .Și apoi oamenii pleacă. Unii sunt îmbarcați în autocare spre Focșani, pe urmele liderului. 

Primarul municipiului Iași ridică din urmeri: „Nu au fost autorizate și ele contravin din punct de vedere al felului în care s-au organizat. Practic nu s-a încercat deloc respectarea legislației. Nu discutăm despre AUR, ci despre reprezentanți ai Parlamentului României, care sunt principalele personalități care trebuie să determine respectarea legii”. Întrebat dacă va aplica sancțiuni, Mihai Chirica a spus că „primăria nu poate aplica sancțiuni în conformitate cu legea. Ele cad în sarcina Ministerului de Interne”. Prefectul ridică și el din umeri, pentru că nu are atribuții de sancționare în astfel de cazuri. Poliția are același răspuns. Responsabilitatea e a jarndarmilor, care au monitorizat acțiunea. Iar jandarmii analizează.

În Piața Unirii au fost și activiștii. Istoricul Dorin Dobrincu: „Oamenii aceștia care vântură idei vetuste nu sunt singuri în România”

Istoricul Dorin Dobrincu spune că asociațiile civice au fost prezente în Piața Unirii pentru a lansa, din nou, un semnal de alarmă legat de dezinteresul administrației de la București față de problemele Moldovei, de lipsa investițiilor în regiune. Organizațiile pro autostradă și pro dezvoltare din Moldova – „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, „Împreună pentru A8” și „Reset” au organizat la Iași, cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, un protest în care au tras, din nou, un semnal de alarmă legat de dezinteresul administrației de la București, cerând politici teritoriale corecte care să ducă la diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre Moldova şi restul României. 

Manifestarea civică a fost, în același timp, un prilej de a reafirma că societatea civilă din regiunea Moldovei este împotriva populismului şi derapajelor extremiste care nu fac decât să mențină Moldova în subdezvoltare, să adâncească migrația și să alunge investitorii. De altfel, pe unul din bannerele afișat de manifestanți scria „Moldova spune NU extremismului”. Istoricul Dorin Dobrincu spune că „atunci când au venit cei de la AUR și-au ținut discursurile lor pe care le-am mai auzit, le-am citit în cărțile de istorie din anii 1930 în România. E foarte important să transmitem un mesaj. Oamenii aceștia care vântură idei vetuste nu sunt singuri în România”. Profesor emerit George Poede, specialist în științe sociale și politice, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, crede ca eventualele sancțiuni vor fi speculate de liderii AUR.

Ce au făcut oficialitățile de 24 ianuarie?

Primarul municipiului Iași a declarat că a anulat manifestările din Piața Unirii din cauza numărului mare de infectări cu Covid 19. Oficialităţile locale au marcat Ziua Unirii Principatelor Române în cadru restrâns, la Mănăstirea Trei Ierarhi, Palatul Roznovanu, Muzeul Unirii sau la Muzeul Municipal: depuneri de jerbe şi coroane la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza, expoziţii, lansări de albume şi prelegeri.