Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


APADOR-CH: Șase bile negre pentru statul de drept din România și una albă

apador_ch_sase_bile_negre_stat_drept_romania.jpg

Probleme ale statului de drept din România, semnalate de APADOR-CH Comisiei Europene
Probleme ale statului de drept din România, semnalate de APADOR-CH Comisiei Europene
Sursa imaginii: 
site APADOR-CH

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România–Comitetul Helsinky (APADOR-CH) a transmis recent Comisiei Europene o serie de observații privind funcționarea statului de drept în 2021.

Problemele principale sesizate de APADOR-CH privind statul de drept în România în 2021 se referă la lipsa de transparență a autorităților, bâlbele privind desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților și sancționarea unor judecători după reguli neclare.

Partea bună este că mai nou, instanțele sunt obligate să publice motivarea unei decizii într-un caz penal odată cu verdictul propriu-zis.

Una peste alta, la anumite capitole, precum accesul la informații de interes public, se constată un regres, după cum spune la RFI directoarea executivă a asociației, Georgiana Gheorghe: ”Există un număr considerabil de instituții care de exemplu se folosesc de pretextul GDPR-ului, protecția datelor personale, pentru a nu comunica o serie de informații pe care noi le considerăm de interes public, de exemplu, numele persoanelor care conduc o serie de comisii și comitete importante în această perioadă pandemică pe care o traversăm”.

Ea precizează că ”există o tendință, de asemenea, de a trimite cererile pe 544 de la o instituție la alta, până când se plictisește cetățeanul și renunță să le mai solicite. Câteodată îi mai dăm și în judecată, dar este o activitate destul de consumatoare de timp și nu credem că asta ar trebui să fie cazul în anul 2022 și în acest context în care autoritățile trebuie să câștige încrederea cetățenilor”.

 
Georgiana Gheorghe, despre statul de drept din România în 2021