Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Talibanii redeschid universităţile din Afganistan, dar nu spun dacă studentele vor putea reveni la cursuri

absolventa_universitate_kandahar.jpg

Studentă, la ceremonia de absolvire a Universității Mirwais Nija din Kandahar, pe 27 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
Javed TANVEER / AFP

Universităţile publice din Afganistan, închise după ce talibanii au revenit la putere în august, vor fi redeschise în februarie, a anunţat ministrul pentru învăţământul superior din guvernul taliban. Acesta nu a precizat, însă, dacă studentelor li se va permite să revină la cursuri, transmite Reuters.

Universităţile din provinciile cu climă mai călduroasă vor fi redeschise pe 2 februarie, iar cele din zonele mai reci pe 26 februarie, a precizat ministrul Shaikh Abdul Baqi Haqqani, în timpul unei conferinţe de presă la Kabul, potrivit Reuters.  Acesta nu a spus ce aranjamente vor fi făcute, sau dacă acestea vor exista, pentru studente. Înainte de aceasta, oficiali talibani au dat de înţeles că fetele ar putea frecventa cursurile în clase separate.

Guvernele occidentale au inclus educaţia fetelor printre cererile pe care le-au adresat talibanilor, în condiţiile în care aceştia din urmă caută mai mult sprijin pe plan internaţional şi dezgheţarea activelor afgane din străinătate.

Până acum, guvernul taliban a redeschis liceele doar pentru băieţi, în cea mai mare parte a ţării. Unele universităţi private au fost şi ele redeschise, însă în multe cazuri studentele nu au putut reveni în sălile de curs.

Talibanii au revenit la putere în Afganistan pe 15 august 2021, după retragerea forţelor internaţionale din această ţară.