Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi reguli pentru românii care călătoresc în UE

certificat_verde_fals.jpeg

Sursa imaginii: 
© Eliza Casandra

De marți, în Uniunea Europeană intră în vigoare regula potrivit căreia certificatele COVID sunt valabile doar 9 luni fără o doză booster a unui vaccin anti-COVID, pentru călătoriile în interiorul UE. Comisia a recomandat ca statele membre să o aplice și la nivel național. Peste 2.200.000 de români au făcut până acum boosterul, potrivit autorităților.

Noile reguli stabilite de Comisia Europeană și care intră în vigoare în 1 februarie în statele membre, fiind vizate certificatele UE digitale utilizate pentru călătoriile în interiorul Uniunii:

  • Certificatul verde de vaccinare COVID îşi pierde valabilitatea la nouă luni (270 de zile) de la completarea schemei de vaccinare, în lipsa dozei booster

  • Comisia a introdus o nouă regulă privind înregistrarea vaccinării cu doza booster în certificatul COVID. O doză booster administrată după schema inițială cu două doze va figura drept „3/3” pe certificat.

  • Administrarea dozei booster după o schemă inițială cu o singură doză, ca în cazul vaccinului Johnson and Johnson, va fi înregistrată ca „2/1”, potrivit Hotnews.ro

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a spus luni că acest lucru va fi reglementat și în România "în curând”:

"Cred că deja lumea este informată că de mâine intră în vigoare o regulă - pentru cei care au a doua doză făcută de 9 luni sau mai mult nu se mai recunoaşte certificatul decât dacă fac cea de a treia doză. Acest lucru urmează să fie reglementat şi în România în curând. În acest moment, la noi încă certificatul este pe cele două doze, dar urmează să fie reglementat şi acest aspect, să intre în concordanţă cu regulile europene (...) Normal că trebuie să ne aliniem şi regulilor europene, aşa că la un moment cei care au peste nouă luni de la a doua doză şi nu au făcut a treia doză vor trebui să aibă test".

Raed Arafat a adăugat că, deocamdată, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil la intrarea în România şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la a doua doză de vaccin anti-COVID.

De asemenea, deocamdată, regula nu se aplică nici pentru certificatul folosit în România pentru acces în instituții, la restaurant, la mall sau în alte locuri. Întrebat dacă regula va fi aplicată și intern, Raed Arafat a spus că nu poate preciza deocamdată, urmând să fie stabilit prin hotărâre de guvern.