Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Centrul FILIA despre violența domestică: Bagatelizarea cazurilor agravează fenomenul!

femei_protest.jpg

Centrul Filia despre violența domestică: Bagatelizarea cazurilor agravează fenomenul!
Sursa imaginii: 
Facebook/Centrul Filia

În contextul ultimelor evenimente ce au în prim plan atacuri asupra femeilor sau instigări la violență asupra unor femei aflate, Centrul FILIA solicită o reacție mai asumată atât a partidelor politice, cât și a presei.E nevoie de sesiuni de sensibilizare atât din partea partidelor cât și a presei astfel  încât violența asupra femeilor să fie descurajată.

Bagatelizarea violenței împotriva femeilor  nu face decât să legitimeze violența, încurajând agresorii să își justifice comportamentul așa cum este justificat și de presă uneori – ”l-a provocat”, ”ea a început”, ”de fapt, nu a fost atât de grav”. Andreea Bragă de la Centrul Filia explică de ce e nevoie de schimbări urgent:

"Faptul că a fost un caz în care o consilieră locală a USR a fost agresată, agresată și amenințată fizic de alți doi consilieri din partea altor partide de la PNL și PMP ne arată că femeile nu sunt în siguranță nici măcar atunci când au putere, în sensul în care au fost investite cu putere de către cetățeni prin vot.

Asta înseamnă că violența asupra femeilor este extrem de tolerată în România, știm asta și din datele statistice, dar faptul că se întâmplă în spațiul public, sub ochii noștri și faptul că vedem inclusiv o înregistrare video că este bagatelizată ne arată că este o problemă extrem de gravă. Am văzut  formatori de opinii care au găsit scuze pentru comportamentul agresiv, au considerat că agresori au fost instigați. Acestea sunt prejudecăți clasice când vine vorba despre violența asupra femeilor, când găsim scuze agresorilor și învinovățim tot victimele pentru ceea ce au trăit. 

Am încercat să tragem un semnal de alarmă și să invităm pe de-o parte presa, dar și partidele politice să organizeze sesiuni de informare și de sensibilizare cu reprezentanții lor, pe de-o parte pentru că mass-media are responsabilitate față de publicul larg, informează și educă cetățenii cu privire inclusiv la drepturile femeilor și egalitate, iar pe de altă parte politicienii sunt cei care decid cu privire la interesele publice, decid cum vor arăta viitoarele legi, cum se fac bugetele locale. 

Atunci dacă în rândul lor sunt genul acesta de agresori, și agresorii rămân în continuare în poziția pe care o au, nimic nu se va schimba cu privire la violența domestică". 

Asistăm la o creștere a numărului de cazuri? Dificil de spus, cert e că acum sunt mai vizibile, explică Andreea Bragă. 
A.B: "Faptul că acum fiecare poate înregistra cu propriul telefon, comunicarea este mult mai facilă în mediul online, informația ajunge mult mai repede și atunci cred că violența împotriva femeilor și fetelor este mai la suprafață datorită acestor instrumente de comunicare și canale de comunicare mai facile. 

Pe de altă parte ușor, ușor din ce în ce mai multe supraviețuitoare ale violenței domestice vorbesc despre experiențele trăite, aduc în prim-plan ceea ce au trăit. 

Nu este ușor pentru cineva care a trecut prin violență să arate prin ce a trecut, să-și arate vulnerabilitatea. 
Plus că repetarea imaginilor reprezintă și acelea o formă de revictimizare, adică persoana respectivă este nevoită cumva să retrăiască agresiunea, să-și reamintească prin ce a trecut și ce a simțit în momentul în care a trăit asta. 

Nu știu dacă este vorba de o degradare cât o creștere a vizibilității a violenței asupra femeilor. Și asta cred, pe de-o parte, este un lucru bun, în sensul că crește numărul de raportări la poliție în cazul violenței domestice.

Pe de altă parte, cred că este extrem de grav dacă ies genul ăsta de cazuri la suprafață, dar reacțiile celor din jur, ale autorităților, ale colegilor, ale comunității nu sunt vehemente și nu sancționează cum trebuie, cel puțin la nivel simbolic, violența împotriva femeilor". 

În 2021, în România au fost ucise 40 de femei și fete de un membru de familie și au fost înregistrate la poliție peste 30.000 de fapte de loviri sau alte violențe împotriva femeilor și fetelor.

Tot în 2021 au fost raportate la poliție 378 de cazuri în care o minoră a fost violată, agresată sexual sau a fost victimă a infracțiunii de act sexual cu un minor, iar abuzatorul era membru al familiei. Asta înseamnă în medie mai mult de 1 caz pe zi. Acestea sunt doar cazurile raportate, însă multe altele rămân ascunse din teama față de agresori sau pentru că nu există încredere în autorități, mai atrage atenția Centrul FILIA.

 
Andreea Bragă de la Centrul Filia.