Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Danemarca renunță la toate restricțiile

premier_danemarca.png

Mette Frederiksen, șefa cabinetului danez (centrul imaginii)
Sursa imaginii: 
Mads Claus Rasmussen Ritzau Scanpix/AFP via rfi.fr

Danemarca a devenit marți prima țară din Uniunea Europeană care renunță la toate restricțiile legate de pandemia Covid19. Deși numărul de cazuri a atins noi recorduri, autoritățile se bazează pe rata mare de vaccinare în lupta cu noua variantă Omicron, transmite AFP.

Potrivit statisticilor oficiale, cca 80 % dintre danezi sunt vaccinați sau au trecut prin boală, mai precizează AFP.

Singura măsură rămasă în vigoare începând de marți impune tutror călătorilor care intră în Danemarca să prezinte, în continuare, dovada vaccinării.

Autorităţile daneze luaseră o decizie similară în septembrie, dar măsurile au fost reintroduse treptat, după ce cazurile au început să se înmulţească.

Pe parcursul ultimei săptămâni, Danemarca a înregistrat între 33.000 şi 47.000 de cazuri noi zilnic.

Totuşi, spitalele nu s-au aglomerat, aşa cum existau temeri în trecut. Rata ridicată de vaccinare este considerată a fi principalul motiv pentru care sistemul de sănătate s-a menţinut bine, menţionează agenția dpa citată de hotnews.ro.

Spitalele şi căminele sunt încurajate încă să ceară vizitatorilor să poarte măşti şi să folosească permisele sanitare, pentru a-i proteja pe cei vulnerabili şi vârstnici.

"Am trecut de faza critică. De la 1 februarie, Danemarca va fi deschisă, complet deschisă. Suntem gata să ieşim din umbra coronavirusului. Spunem ' adio ' restricţiilor şi ' bun-venit ' vieţii de dinainte", declara săptămâna trecută premierul danez Mette Frederiksen.