Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Părinții critică ministerele Educației și Sănătății pentru măsurile din ultima lună

scoala.jpg

Sursa imaginii: 
AFP/Martin Bureau

Numărul cazurilor noi de Covid continuă să fie ridicat, iar din ce în ce mai multe școli trec în online. Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, spune că vrea să evite pe cât posibil trecerea majorității școlilor în online.

„Dacă unitățile de învățământ trec în sistem online, un milion de părinți ar trebui să stea acasă cu copiii, iar acest lucru ar avea un impact distrugător asupra economiei”, a declarat Rafila.

În aceeași logică, ministerul Educației a decis să schimbe modul de funcționare a școlilor. Astfel, trecerea în online a claselor sau a școlilor la apariția cazurilor de Covid-19 se va face pentru doar cinci zile în loc de zece.

În plus, contacții direcți ai unor cazuri confirmate vor fi carantinați timp de numai cinci zile.

Măsurile sunt aspru criticate de părinți. Corina Atanasiu, președinte al Federației Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL), a explicat pentru RFI de ce măsurile luate de autorități sunt tardive și riscă să bulverseze și mai mult un sistem și așa greu încercat în ultimii doi ani.

„Părinții sunt disperați. Avem semnale în special din marile orașe unde sunt mulți copii bolnavi. De multe ori, părinții ajung la mica înțelegere cu cadrele didactice că orele să fie în online. Aceste lucruri se datorează deciziilor proaste ale autorităților. De ce a trebuit să ne imunizăm trecând prin boală? Campania de vaccinare a autorităților e un fiasco. Comparația cu Franța este nelalocul ei. În Franța, copii 12-18 ani sunt vaccinați în proporție de 80%. Comparația este un scenariu absurd”, afirmă reprezentanta părinților.

Corina Atanasiu mai spune că „nu doar părinții, ci și cadrele didactice ne-au transmis că sunt speriați de deciza de trecere în online a claselor sau a școlilor la apariția cazurilor de Covid-19 doar cinci zile în loc de zece. Nu am primi nicio explicație”.

„Indiferent ce măsuri se iau acum, părinții tot vor fi blocați în case de copii infectați, iar economia va fi afectată. Măsurile restrictive trebuiau să fie luate încă de când a început școala, de pe 2 ianuarie. Noi nu am făcut nimic și am favorizat transmiterea virusului”, conchide președintele Federației Părinților și Aparținătorilor Legali.

Ascultă:

 
Corina Atanasiu, președinte al Federației Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL), despre școala în pandemie