Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Oamenii încă nu cred în Covid 19” (Serviciul Județean de Ambulanță din Iași)

isu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / I.S.U.J. Iaşi - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al jud. Iaşi

Deși cazurile sunt mai ușoare, acum e mai greu, spun oamenii de la Ambulanță. Sunt o mie de solicitări de testare la domiciliu pe zi. Și adaugăm alte 700 de solicitări zilnice. Plus transportul pacienților depistați pozitiv. Suprasolicitarea este maximă iar capacitatea ar trebui dublată, spun oficialii Serviciului Județean de Ambulanță.

Ambulanțier la Serviciul Județean Iași, Gabriel se întreabă retoric de ce nu cred încă oamenii în Covid 19. Își amintește doar unul dintre sutele de cazuri la care a fost: ”Când se face o solicitare nu spun realitatea, adevărul, mint și noi intrăm nepregătiți. Și nu mă refer la masca pe care o purtăm tot timpul. Dau un exemplu: A fost o ambulanță, a văzut care e treaba, solicitanții au refuzat să meargă la spital și mai târziu ne-a trimis pe noi, neechipați. Am intrat în casă. Era pozitivă. Femeia era pozitivă, nu știu dacă mai trăiește. Era într-o stare foarte avansată. Erau 12 în casă. Avea saturație 30, am pus-o pe oxigen, am adus-o undeva la 70%, am chemat mașină cu medic. A venit mașina de la SMURD, iar doamna doctor, în momentul acela le-a zis să stea în izolare. De unde? A doua zi erau la Neuro, toți. Au mers cu taxiul, cu alte mijloace de transport în comun. Ei nu cred, pur și simplu„

 

„Ar trebui dublată capacitatea de intervenție”

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță din Iași, Nicolai Pralea vorbește despre cât de mare e presiunea: „Dacă în decembrie am avut 10.000 și câteva sute de solicitări, în ianuarie avem 13.600 de solicitări. Avem în jur de 1.000 de solicitări pentru testare la domiciliu, pe care, cu siguranță, serviciul nostru nu ar fi capabil să le efectueze din lipsă de resurse de echipaje și personal, fiind ocupați cu urgența în sine. Suntem sprijiniți de DSP, ambulanțe private, alte instituții, alături de colegii noștri, care merg și rezolvă această testare la domiciliu. Este o mare solicitare a echipajelor, a personalului. În medie, 600-700 de solicitări pe 24 de ore. Constatăm că în ultima perioadă, jumătate dintre acestea sunt cazuri complicate vizavi de infecția cu COVID 19, chiar în valul 5, care se dovedește a fi mai blând, cu forme medii, dar sunt și forme grave. Pacienții ajung la spital, noi facem și transportul lor către spital, la centrele de evaluare recent deschise, facem transportul pacienților la externare după ce au fost internați pozitiv. Este o mare presiune pe un număr limitat de personal. Ar trebui dublată această capacitate de intervenție prin creșterea numărului de personal „ Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță din Iași, Nicolai Pralea detaliază : “Avem și personal carantinat, conform procedurilor în vigoare. Avem personal care trebuie să suplinească, îl luăm din timpul liber, îl aducem la serviciu pentru a crește numărul de echipaje de intervenție și pentru a suplini personalul care, din motive sanitare, nu poate fi la serviciu. Presiunea și solicitarea sunt foarte mari “

 

„Știu că am sărit și ziduri ca să salvez tineri care își făceau selfie pe vagoane. Nu a fost nici măcar o zi să nu pot ajunge la o tragedie.”

Luminița Bodrun este medic de urgență la Ambulanța Iași de mai bine de 20 de ani. Povestește: „ Știu că am sărit și ziduri ca să salvez tineri care își făceau selfie pe vagoane. Întotdeauana am reușit, într-un fel, să mă strecor și să reușesc. Nu a fost nici măcar o zi să nu pot ajunge la o tragedie. Nu a existat așa ceva. „ Energică și cu ochii zîmbind deasupra măștii, medicul Luminița Bodrun spune: „ Este mult mai greu. Timpul de intervenție, știți și dumneavoastră este foarte scurt. De multe ori nu apucăm să ne echipăm corepunzător în cazuri de COVID. Punem pe primul plan viața pacientului. De multe ori riscăm. Nu știm că pacientul este infectat, aflăm tardiv, dar asta nu ne împiedică să ne facem treaba cu aceeași dăruire ca întotdeauna. În primul rând, viața pacientului primează. „Medicul Bodrun este chemai la o urgență. Mașina pleacă în cîteva secunde. Pauza între două apeluri a fost de câteva minute. În Iași, sirenele ambulanțelor sună aproape neîntrerupt.

 
„Oamenii încă nu cred în Covid 19, deși suntem în valul cinci al pandemiei” (Serviciul Județean de Ambulanță din Iași)