Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Certificatul verde la intrarea în România, valabil doar cu booster, dacă au trecut 9 luni de la vaccinare

certificat_doza_3.png

Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul a adoptat, joi, măsura aplicată din 1 februarie 2022 în cazul călătoriilor în Uniunea Europeană. Certificatul care atestă vaccinarea anti-covid este valabil la intrarea în România doar cu doza booster în caz că au trecut 9 luni de la schema completă de vaccinare. În lipsa boosterului, sau în cazul persoanelor nevaccinate, este valabil certificatul cu test PCR negativ sau cu dovada trecerii prin boală. Măsura nu afectează valabilitatea certificatului pe teritoriul național ceea ce înseamnă că documentul poate fi folosit în continuare la restaurante, magazine și evenimente.

Andrei Baciu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a anunțat joi că, în cazul persoanelor care au schema completă de vaccinare și nu au trecut mai mult de 270 de zile de la imunizare, certificatul este valid.

Dacă termenul a fost depășit, certificatul nu mai poate fi folosit la călătoriile în UE. Totuși, măsura nu afectează valabilitatea certificatului în interiorul României.

„Dacă au trecut 270 de zile este necesară doza de booster... Vizează doar partea de călătorii în UE, nu afectează modul cum funcționează societatea în interiorul țărilor membre”, a explicat Baciu.

De asemenea, Guvernul a decis să prelungească până la 31 decembrie 2022 valabilitatea certificatului digital.

Pentru a adapta măsurile la situația epidemiologică s-a decis prelungirea pentru certificatele digitale pe care le folosim în România”, a precizat Andrei Baciu.

Inițial, certificatul digital trebuia să expire la 30 iunie, așa cum s-a stabilit în UE.

Uniunea Europeană a început să aplice de marţi, 1 februarie, noua regulă care limitează la 270 de zile (nouă luni) valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson).

Măsura este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dar se aplică numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente şi în alte spaţii) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană le-a solicitat ''să se alinieze cu perioada de valabilitate stabilită la nivel european'', se arată într-un comunicat emis de aceasta.