Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine are grijă de cei mai săraci dintre angajații români? „România e în pauperizare cruntă”

ciuca.jpg

Premierul Nicolae Ciucă
Sursa imaginii: 
www.gov.ro

„România e într-o zonă de pauperizare cruntă. Suntem în afara normelor de calitate a vieții în UE”. Aprecierea îi aparține profesorului de economie Mircea Coșea, în contextul în care Avocatul Poporului a transmis că salariul minim brut pe ţară, de 2.550 lei, este mai mic decât coşul de consum pentru o persoană adultă singură, de 2.708 lei.

Avocatul Poporului cere ”luarea de măsuri urgente pentru stabilirea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată decent, care să asigure salariaţilor o protecţie corespunzătoare prin raportare la nevoile reale ale acestora şi familiilor lor”.

Salariul minim pe economie a crescut cu 10,8% de la 1 ianuarie 2022, până la 2.550 lei brut. După plata taxelor, angajatul primește în mână 1.524 lei.

Peste 1,5 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

Mircea Coșea vorbește la RFI despre cauzele sărăciei în care trăiesc milioane de români și ce se poate face în sprijinul lor.

„Sărăcia în care ne aflăm ne scoate din normele de calitate a vieții în UE. Situația e foarte, foarte gravă. Valoarea coșului de consum a evoluat rapid din 3 cauze. Primele sunt inflația și costurile energiei. A treia cauză ține de faptul că peste 70% din produsele coșului de cosum este mărfă de import. Problema este că structura economiei e învechită, incapabilă să prelucreze în țară materia primă agricolă. Suntem mari producători de grâu, porumb și floarea soarelui, dar nu le prelucrăm în țară și importăm apoi produsele finite scumpe”, explică Mircea Coșea.

Întrebat cât își permite economia în acest moment să susțină creșterea salariului minim, așa cum propune Avocatul Poporului, profesorul de economie este tranșant: „Nu își permite (n.r. creșterea salariului minim). Pentru că anul 2022 va fi foarte dificil din punct de vedere bugetar. Nu există surse în afară de împrumuturi. Acesta ar fi un instrument periculos pentru România care a depășit după anumite calcule nivelul datoriei publice de 50% din PIB”.

Ascultă:

 
Profesorul de economie Mircea Coșea, despre salariul minim