Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ghid de acceptare: Cum reacționezi când copilul tău îți spune că e gay

bucharest_pride_2021.jpg

Bucharest Pride 2021
Sursa imaginii: 
Facebook Asociația Accept / Diana Iorgulescu

Procesul de coming-out este încă unul dificil în România. Deși tot mai multe persoane LGBTI încearcă să vorbească cu părinții despre orientarea lor sexuală sau identitatea de gen, se confruntă în continuare cu reacții dure care merg de la renegare, până la alungarea din casă și violență fizică.

 

 

Povestea lui Raj este una des întâlnită în comunitate. Din fericire are un final fericit pentru că mama lui Raj a trecut peste furie și au reluat relația. Coming-out-ul  poate atrage lipsa acceptării din partea familiei și a societății și discriminarea. Toate au un impact foarte puternic asupra persoanelor LGBT și duc, adesea, la depresie, anxietate, stimă de sine scăzută, abuz de substanțe, izolare și marginalizare socială și un risc crescut de suicid. Este și cazul unui tânăr din comunitatea LGBTI care s-a sinucis recent din cauza prejudecăților la care era supus.

Alexa Ciucu, psiholog ACCEPT explică motivele care-i determină pe părinți să aibă astfel de reacții virulente.

A fost și cazul Iaromirei și al soțului ei Eugen în momentul în care fiul lor, Luca, le-a spus că s-a îndrăgostit de un băiat.

Cine te învață să reacționezi în fața coming-out-ului propriului copil? Momentan nimeni. În curând însă părinții persoanelor Queer vor putea găsi sprijin la Grupul de Suport care urmează să fie lansat de Asociația ACCEPT.

Studiile realizate în Europa și SUA arată că adolescentii LGBT au un risc de 4 ori mai crescut de suicid comparativ cu tinerii heterosexuali. Problema este privită cu îngrijorare și de Biserică. Papa Francisc a lansat recent un apel în care îi îndeamnă părinții persoanelor queer să fie alături de copiii lor şi să nu ii condamne.

 
Cum reacționezi când copilul tău îți spune că e gay