Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Când se va încheia valul 5 în România? Răspunde epidemiologul Emilian Popovici

cuplu_varstnici_cu_masca.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com/Surprising_Shots

Există un trend descendent al epidemiei de coronavirus în România, cel puțin în acest moment, spune medicul epidemiolog Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. "Dacă subvarianta BA.2, care s-a manifestat așa deplin în Danemarca și Marea Britanie, va avea un comportament rezervat să zicem, în sensul că nu îi va reinfecta pe cei care au avut infecția cu tulpina originală a Omicron, atunci e posibil să ne apropiem de sfârșitul acestui val generat de Omicron. (...) Dincolo de valul 5, eu cred că nimeni în lume nu poate spune ce se va întâmpla, pentru că este clar că în contextul acesta al numărului foarte mare de infecții generate în ultima perioadă s-au generat sau se vor genera variante noi.", explică medicul Emilian Popovici.

Aproape 17.000 de noi cazuri de COVID-19 și 81 de decese au fost raportate de autorităție în ultima zi, în România. S-au făcut doar 48 de mii de teste. Rata de infectare în București continuă să crească puternic, ajungând luni la 33 la mia de locuitori, conform datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică. Aproape 13.000 de persoane cu COVID sunt internate, dintre care 1.102 la Terapie Intensivă. "Este posibil ca la finalul lunii martie să revenim la normalitate", a declarat recent ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.  În ce condiții? L-am întrebat pe medicul Emilian Popovici, epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. 

"Voi răspunde cu cifrele, cu indicatorii pe care i-am urmărit. Și aici se vede că numărul acela clasic de reproducere, care îmi arată câte persoane infectează o persoană pozitivă, este într-o continuă scădere de mai bine de o lună de zile. Deci, el a scăzut de la 1,58, acum e în jurul valorii de 1 sau ușor sub 1. Asta arată că epidemia este pe un trend descendent, cel puțin în acest moment. Dacă subvarianta BA.2 care s-a manifestat așa deplin în Danemarca și Marea Britanie, va avea un comportament rezervat să zicem, în sensul că nu va reinfecta, în cazul în care se răspîndește în toate țările europene,  pe cei care au avut infecția cu BA1, cu varianta Omicron, atunci e posibil ca treptat sfârșitul acestui val generat de Omicron să se apropie.", explică medicul Emilian Popovici.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:   

 
Dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, intervievat de Mirela Dădăcuș