Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spitalele, la foc continuu încă 3 săptămâni în valul 5 covid

covid-spital-id182989_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului Universitar Bucuresti, aglomerată din cauza numărului mare de cazuri COVID-19, București, 29 octombrie 2021
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

În ziua în care Capitala a atins o incidență record a infectărilor cu coronavirus, peste 34 la mie, Colegiul Medicilor din Bucureşti face apel la înţelegere şi respect, atât din partea populaţiei, cât şi din partea personalului medical. Acest record de infectări se resimte în presiunea de pe sistem, spun reprezentanții instituției. Tot marți, autoritățile au raportat cel mai mare număr de decese din ultimele două luni și jumătate, 184, cărora li se adaugă nouă decese anterioare. Am vorbit cu reprezentanții a două mari spitale din capitală care tratează pacienți covid, institutele Marius Nasta și Matei Balș. Deși Omicron cauzează forme mai ușoare de boală, medicii se așteaptă ca numărul de decese să continue să crească din cauza exploziei de cazuri.

36.269 de cazuri noi de covid au fost înregistrate la ultima raportare. Dintre acestea, mai mult de 18% sunt în capitală. Incidența îmbolnăvirilor în București a ajuns la 34.29 la mia de locuitori, dar aceasta este o medie pentru că sunt sectoare unde incidența se apropie de 52 la mie, cum este cazul sectorului 1, de exemplu.

Numărul cazurilor zilnice de infectare cu SARS-CoV-2 atinge cote alarmante, de la o zi la alta”, avertizează Colegiul Medicilor din București, precizând că acest record de infectări se resimte în presiunea de pe sistem. În spitale sunt internați peste 11.500 de pacienți, cu 319 mai mulți decât în ziua anterioară. La ATI sunt 1.123 de persoane, dintre care 967 nu sunt vaccinate.

Peste 60.900 de români și-au pierdut viața în urma infectării coronavirus. Conform ultimei raportări, din totalul de 193 de pacienți decedați, 154 au fost nevaccinați și 39  vaccinați. Cum se vede valul 5 din spitale, aflăm de la magaerul Institutului Marius Nasta, medicul Beatrice Mahler:

Deși Omicron cauzează forme mai ușoare de boală, medicii se așteaptă ca numărul de decese să continue să crească din cauza exploziei de cazuri. Doctorul Adrian Marinescu, managerul medical al Institutului Matei Balș:

Autoritățile au raportat marți cel mai mare număr de decese din ultimele două luni și jumătate, 184, cărora li se adaugă nouă decese anterioare. Să ne așteptăm ca numărul de decese să mai crească? Magaerul Institutului Marius Nasta, medicul Beatrice Mahler:

Spre deosebire de valul delta, acum doar 6-7% dintre pacienții diagnosticați cu covid au nevoie de internare. Presiunea pe spitale va rămâne pentru încă vreo câteva săptămâni, estimează doctorul Adrian Marinescu, managerul medical al Institutului Matei Balș:

>> Câte cazuri de COVID au fost anunțate azi în România.