Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce a mai rămas din Biblioteca universitară din Mossul după invazia statului islamic: 85% din volume s-au pierdut

manuscris_araba_bun.jpg

O carte din Biblioteca universitară din Mossul, 31 ianuarie 2022
Sursa imaginii: 
Zaid AL-OBEIDI AFP via France24

Mosul, metropola din nordul Irakului, renumită pentru bibliotecile sale  cu cărți și documente rare, unele vechi de mai multe secole, a avut foarte mult de suferit în perioada ocupației Statului Islamic, în perioada 2014-2017. Mii de opere inestimabile, de filozofie, drept, știință, poezie au fost pur și simplu aruncate în foc, la propriu, iar cele mai valoroase au fost vândute pe piața neagră de acești ”propovăduitori ai moralei” islamice, pentru simplul motiv că nu corespundeau ideologiei lor, scrie agenția AFP într-un reportaj preluat de France 24.

”Când am putut în sfârșit să revenim am găsit scrumul cărilor și resturi nearse chiar acolo, pe jos”, își amintește Mohamed Younès, director al prestigioasei Biblioteci universitare din Mossul.

După lucrări ample de reabilitare, finanțate de ONU, Biblioteca Universității din Mossul, fondată în 1967, urmează să fie reinaugurată la sfârșitul acestei luni, dar pierderile sunt imense: biblioteca a pierdut cca 85% din cărțile pe care le adăpostea.

”Aveam în total peste 1 milion de volume, dintre care unele nu mai existau la nici o universitate din țară”, spune directorul.

Acum se încearcă refacerea patrimoniului, mai ales pe baza donațiilor din partea universităților internaționale și mai ales arabe. ”Contribuie și mai multe personalități din Irak, care donează cărți din propriile biblioteci”, precizează Mohamed Younès.

Biblioteca centrală din Mosul, fondată în 1921 și reinaugurată în 2019, a avut și ea mult de suferit. Din cele 121 000 de volume, 2 350 de cărți de literatură, sociologie sau religie au fost arse de jihadiști.

Reportajul integral aici