Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ÎPS Teodosie, despre Putin: Este cel mai mare ctitor, iar noi îl judecăm ca pe un răufăcător. BOR: Are dreptul să se exprime liber pe orice temă

teodosie.jpg

Arhitepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie (6 ianuarie 2021)
Sursa imaginii: 
EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

ÎPS Teodosie, cunoscut pentru opiniile sale controversate, îl laudă pe Vladimir Putin, într-un interviu la Radio Dobrogea. Arhiepiscopul Tomisului a declarat că Putin ”nu-i negru cum îl prezintă lumea”, ba dimpotrivă, ”este cel mai mare ctitor”, iar el s-a ”minunat câtă jertfă a făcut”.

Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători. Sigur că au păcatele lor. Ei nu răspund pentru păcatele înaintaşilor care au adus comunismul. Dar nu l-au adus ei. Cei care au adus comunismul, cei din vest, ei au plantat comunismul. Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine”, a declarat ÎPS Teodosie la Radio Dobrogea.

BOR se delimitează de opiniile IPS Teodosie: BOR comunică public doar prin Sfântul Sinod și prin Cancelaria acestuia, nu printr-un anumit ierarh.

Așa cum deja se știe, arhiepiscopul Teodosie obișnuiește să se pronunțe „sui generis” inclusiv pe teme extra-bisericesti. În virtutea autonomiei eparhiale de care se bucură și pe care alege să o folosească adesea în mod original, are desigur dreptul să se exprime liber pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR, ci în nume strict personal. Mai ales atunci când își exprimă preferințe sau varii afinități în legătură cu anumite persoane. BOR comunică public în plan decizional și la nivelul orientării sale instituționale doar prin Sfântul Sinod și prin Cancelaria acestuia, nu printr-un anumit ierarh”, arată un comunicat transmis miercuri de reprezentanții Bisericii Ortodoxe.

ÎPS Teodosie, după criticile conducerii BOR: Numai Dumnezeu poate să-mi dea sancțiuni