Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bani din cer? De ce ar fi tinerii mai interesați de ideea unui venit universal

Ideea unui venit universal care să fie acordat fără niciun fel de condiționalitate, ci pur și simplu pentru faptul că „existăm pe această planetă” a reapărut în discuțiile publice.  

Tinerii sunt mult mai interesați de ideea unui venit de bază universal mai ales că, pentru ei, conceptul de „work-life balance” este extrem de important, atrage atenția consultantul fiscal Mihaela Miroiu.

„Având această sumă minimă, poți să decizi până la urmă puțin mai confortabil în ce parte să te duci, pentru că știi că ești cumva asigurat”, explică consultantul fiscal Mihaela Mitroi.

Așa cum se înțelege și din denumire, venitul de bază universal înseamnă un venit minim necondiționat pentru toți cetățenii lumii, pentru simplul motiv că există, că sunt născuți. Nimeni nu ar trebui să îndeplinească niciun fel de condiție ca să aibă dreptul de a primi venitul de bază. „Poți să fii bogat, poți să fii sărac. Nu contează. Poți să muncești sau poți să nu muncești”, explică Mihaela Mitroi.

Scopul acestui venit necondiționat este să acopere nevoile primare ale unei persoane, adică apă potabilă, mâncare, îmbrăcăminte, chirie, sănătate, unii economiști considerând chiar că educația ar trebui să fie inclusă în nevoile primare.

Totuși, conceptul este unul controversat, fiind considerat „utopic” de către unii economiști, atrage atenția Mihaela Miroiu. De fapt, principala problemă se învârte în jurul modului de implementare al unei asemenea idei și al surselor de finanțare.  

„Una dintre idei este că acest venit ar putea să înlocuiască anumite deduceri fiscale care se acordă. Adică taxarea ar putea să fie mai redusă, poate chiar parte din contribuțiile sociale ar putea să fie înlocuite prin această metodă. Alte idei presupun ca statele lumii să contribuie cu un anumit procent din PIB-ul lor pentru susținerea acestui acestui proiect. Complicat”, argumentează consultantul fiscal.