Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zilișteanu: Creditele pentru locuințe vor deveni inaccesibile pentru cei cu venituri sub salariul mediu

id183554_inquam_photos_virgil_simonescu.jpg

Persoanele cu venituri sub salariul mediu pe economie își vor permite tot mai puțin să ia credite pentru locuințe
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Programul Noua Casă va continua și în acest an. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a precizat că a semnat documentele necesare. Pentru anul 2022, plafonul alocat programului este de două miliarde de lei. Ministrul a precizat că suma alocată poate fi suplimentată în caz de nevoie. La RFI, expertul în piața imobiliară Radu Zilișteanu explică faptul că programul Guvernului nu rezolvă o problemă importantă: „în condițiile actuale, persoanele cu venituri sub salariul mediu pe economie nu își vor mai permite credite pentru locuințe”, atrage atenția expertul care explică și de ce prețurile locuințelor vor continua să crească în acest an.

Noua Casă este funcțional din 2020, când i-a luat locul programului Prima Casă. Proiectul care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.

Radu Zilișteanu: Programul „Noua casă” este o continuare a programului „Prima casă”, care a fost lansat de premierul Boc în mai 2009. Din punct de vedere tehnic are niște modificări față de vechiul program „Prima casă” și credite mai mari, până la 140.000 de euro. Creditele acordate până în 70.000 de euro se fac cu avans de 5%, pe când cele între 70.000 și 140.000 de euro sunt cu avans de 15%. Este similar cu avansul creditelor ipotecare folosite de băncile comerciale. Nu este o mare realizare să iei un credit cu același avans, mai cu seamă că nivelul dobânzilor, dacă este să comparăm dobânzile creditelor garantate prin „Noua casă” și dobânzile practicate de băncile comerciale la creditele ipotecare vedem că sunt egale. Nu există diferențe foarte mari.

Reporter: Putea Guvernul interveni pentru a înlesni accesul la credite avantajoase pentru persoanele cu venituri nu foarte mari? Credeți că s-a făcut suficient în acest sens prin programul „Noua Casă”?

RZ: Guvernul nu are prea multe pârghii pentru a sprijini persoanele cu venituri relativ reduse, mai cu seamă că banca centrală, Banca Națională a României, a luat niște măsuri anul trecut. A micșorat gradul de expunere, respectiv procentul din veniturile nete pe care îl poți utiliza pentru rambursarea creditelor ipotecare. Asta echivalează cu faptul că la același nivel de venituri obții un credit mai mic. Ulterior a intervenit inflația și mărirea dobânzilor pe piețele bancare, iar Banca Națională a dat semnale puternice prin mărirea dobânzii de politică monetară. Acest lucru se va traduce prin credite la dobânzi mult mai mari. În situația actuală cei cu venituri modeste chiar nu mai pot să ia un credit suficient pentru a putea achita o locuință.

Rep: Ce înseamnă în opinia dumneavoastră persoanele cu venituri modeste despre care vorbiți?

RZ: Venituri modeste înseamnă tot ce este sub salariul mediu pe economie.

Rep: Adică sub 3.000 de lei?

RZ: Da, sub 3.000 de lei.

Rep: Pentru că ați vorbit despre contextul economic actual și ați adus inflația în discuție, știm că prețurile au crescut în ultimul an în ceea ce privește achiziția de locuințe. Cum vedeți lucrurile din acest punct de vedere, domnule Zilișteanu, în 2022? E un an complicat pentru economie, pentru buget. Cum vedeți lucrurile din perspectiva evoluției prețurilor la apartamente?

RZ: În momentul de față există un echilibru fragil al prețurilor pentru că, pe de o parte, cererea solvabilă scade din motivele menționate anterior, respectiv accesul la finanțare. Iar pe de altă parte, dacă vorbim despre imobilele noi, dezvoltatorii nu au altceva de făcut, dacă vor să își păstreze marja de profit, decât să crească prețurile locuințelor întrucât prețurile materialelor de construcție și prețul manoperei în construcții au crescut destul de mult. În perspectivă ele vor crește și mai mult ca urmare a scumpirii produselor energetice. Din aceste două tendițe contrare, respectiv cerere solvabilă mai mică și mărire de prețuri la imobilele noi o să vedem o luptă a echilibrului între cele două tendințe contrare. Am vorbit despre imobilele noi în ecuația asta pentru că în general, în ceea ce privește imobilele vechi există un mimetism al proprietarilor care se orientează după prețurile imobilelor noi atunci când își fixează prețul pentru un imobil propriu vechi.

Rep: Pentru acest an plafonul alocat pentru programul „Noua casă” este undeva la două miliarde de lei. Vi se pare suficientă această sumă pentru acoperirea acestui program?

RZ: Cu garanția asta ideea e în felul următor. Practic, Guvernul nu cheltuiește acești bani. Guvernul pune acești bani drept garanție. Însă, având în vedere că rata creditelor neperformante dintre creditele ipotecare și în special a celor garantate cu programul „Noua casă” este foarte mică, practic, cheltuielile Guvernului nu sunt decât pentru a acoperi aceste credite neperformante. Iar procentul este extrem de mic, în jur de 1% - 2%. Acest lucru înseamnă că Guvernul nici pe departe nu folosește această sumă de două miliarde, ci o sumă mult mai mică. Putea să pună, în opinia mea, un plafon și mai mare

Ascultă:

 
Expertul în piața imobiliară Radu Zilișteanu, despre Noua Casă