Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Giganți farmaceutici, acuzați că au sabotat piața medicamentelor din România

50745882411_8a0b8a363c_k.jpg

Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile farmaceutice cu 71 de milioane de euro
Sursa imaginii: 
flickr.com/Marco Verch Professional Photographer

Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci companii farmaceutice cu sedii în mai multe state europene cu o amendă uriașă de aproximativ 71 de milioane de euro. Acuzații aduse acestor firme sunt extrem de grave.

Cele cinci firme, cu sediile principale în Elveția, Italia, Germania și Belgia, sunt acuzate că au adoptat o strategie ilegală coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline. Companiile au încercat astfel să pună presiune asupra autorităţilor române pentru suspendarea taxei clawback, fapt care s-ar fi tradus în final prin creșterea marjelor de profit ale acestor firme, susține Consiliul Concurenței.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat pentru RFI că amenda decisă de Consiliul Concurenței din România este a doua cea mai mare amendă emisă în istoria acestei instituții.

Ascultă:

Consiliul Concurenţei a sancţionat cele cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline şi alte medicamente derivate din plasma umană, precum şi asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) cu amenzi în valoare totală de 353.393.694 lei (aproximativ 71 milioane euro).

Companiile sanctionate sunt:

Baxalta Gmbh, Elveţia: 109.372.066 lei;

CSL Behring Gmbh, Germania: 76.840.182 lei;

Biotest AG, Germania: 25.512.194 lei;

Kedrion Spa, Italia: 16.111.871 lei;

Octapharma AG, Elveţia: 125.181.860 lei;

PPTA, Belgia: 375.521 lei.

În urma investigaţiei, declanşate în 2018, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităţilor de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să îşi creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.

Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esenţiale destinate tratamentului unor multiple afecţiuni grave, a pus în pericol viaţa pacienţilor şi a determinat autorităţile să adopte măsuri de criză pentru a asigura medicametele necesare pacienţilor, prin declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă, ceea ce indică, implicit, amploarea gravităţii situaţiei generate pe piaţa naţională.

Decizia Autorităţii de Concurenţă, care va fi publicată în formă neconfidenţială pe pagina web a instituţiei, poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.