Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CCR a decis: OUG privind impunerea măștii de protecție în aer liber, neconstituțională

masca_medicala.jpg

Posibil ca măștile să-i facă pe oameni mai atractivi, deoarece forțează persoanele să își îndrepte atenția către ochi, spun cercetătorii.
Sursa imaginii: 
Pixabay.com/Ben_Kerckx

Ordonanța de urgență privind impunerea măștii de protecție în aer liber este neconstituțională. Decizia a fost luată marți de către Curtea Constituțională, care spune că Ordonanța de guvern ce reglementează măsurile luate în contextul pandemiei, între care obligativitatea purtării măştii în spațiile deschise, este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă, și nu de fond.

Autoritățile nu mai pot impune masca în aer liber, iar angajatorii nu mai pot decide telemuncă fără acordul salariatului în starea de alertă, după ce o Curtea Constituțională a declarat, marți, neconstituțională o ordonanță de urgență din 2020, potrivit G4Media. Potrivit unor specialiști în drept consultați de G4Media.ro, un alt efect al deciziei CCR este că toate amenzile primite de cetățeni pentru faptul că n-au purtat mască în aer liber și au fost contestate în instanță vor fi anulate dacă până la publicarea deciziei instanța n-a pronunțat o decizie.

Curtea Constituțională a declarat, marți, neconstituțională în ansamblu ordonanța de urgență 192 din noiembrie 2020, întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Ordonanța de urgență 192/2020 a modificat câteva articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prin care au fost stabilite măsurile și rectricțiile care pot fi impuse în contextul stării de alertă.