Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elena Calistru: Decizia CCR privind masca în aer liber va alimenta teoria conspirației. Guvernarea prin OUG, o problemă

elena_calistru_ccr_masca_aer_liber_oug.jpg

Masca nu mai este obligatorie în aer liber, din cauza unui viciu de procedură dintr-o OUG, a decis CCR
Masca nu mai este obligatorie în aer liber, din cauza unui viciu de procedură dintr-o OUG, a decis CCR
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Decizia Curții Constituționale a României (CCR) privind masca obligatorie în spațiile deschise este un semnal prost pentru Guvern. Iată ce spune la RFI președinta asociației Funky Citizens, Elena Calistru, după ce judecătorii CCR au declarat neconstituțională o Ordonanță de Urgență din 2020. Curtea nu s-a pronunțat însă pe fond, ci pe procedură și a stabilit că lipsește avizul Consiliului Legislativ.

Elena Calistru explică ce efecte va avea decizia CCR privind masca în aer liber: ”O foarte bună parte din populație nu o să stea să se uite dacă este viciu de procedură, ci o să înțeleagă mesajul nu este constituțional să purtăm mască pe stradă. Cred că acesta este un mesaj care folosește unor teorii și conspirații, care au fost cumva puse pe steroizi în ultima perioadă, în perioada pandemiei și vor fi folosite pentru a da dreptate tuturor celor care au spus că iată, se limitează drepturi și libertăți și așa mai departe”.

Ea atrage atenția că ”guvernarea prin OUG este o problemă preexistentă, dar în timpul pandemiei s-a făcut chiar un abuz de Ordonanțe de Urgență, fără un minim de consultare, ceea ce a dus mai departe la vicii de procedură ca acesta sau, așa cum a fost în alte cazuri, vicii sau mă rog, nici măcar nu le-aș putea numi vicii de procedură, erori grosolane în unele ordonanțe, care au necesitat apoi modificări prin alte ordonanțe de urgență (...). Oamenii aceștia nu au înțeles că transparența și consultarea publică nu ar trebui să existe doar de dragul de a face pe plac unor ONG-uri sau activiști (...). Acea Ordonanță de Urgență a ajuns la Parlament din decembrie, acum un an și, da? Nimeni nu a observat în toată această perioadă că avem o problemă”.

 
Elena Calistru, despre decizia CCR privind masca în aer liber