Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine a fabricat și cât a costat imensa ”masă a negocierilor” de la Kremlin?

masa_putin.png

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron la Kremlin, 7 februarie 2022
Sursa imaginii: 
kremlin.ru via AFP via France24

Imaginile cu imensa masă la care Vladimir Putin s-a întreținut recent, la Kremlin, cu președintele Franței Emmanuel Macron și apoi cu cancelarul german Olaf Scholz au făcut înconjurul lumii. Agenția AFP, citată de France 24, a aflat cine este fabricantul luxosului obiect de mobilier și cât a costat acesta:

Albă și ornată cu frunze aurite, lungă de șase metri, masa a făcut deliciul internauților de pretutindeni, care s-au amuzat comparând-o cu un ring de dans sau cu cea din celebra frescă a lui Leonardo da Vinci, ”Cina cea de taină”.

Este opera unei mici întreprinderi de familie din localitate Cantu, din apropiere de Como, Italia, care se numește OAK.

”Sperăm ca masa noastră să poarte noroc și să nu se ajungă la o escaladare a tensiunilor. O masă este făcută pentru a mânca, pentru discuții dar și pentru a negocia și a semna armistiții...”, spune pentru AFP Renato Pologna, general manager al OAK.

Este ”o piesă unicat” care a fost livrată Kremlinului în 1995 și a fost ”cea mai importantă comandă pe care am avut-o vreodată”, spune domnul Pologna. Dar prețul? ”Ah, era în lire la vremea aceea. La prețurile actuale ar fi echivalentul a 100 000 de euro.... totalul comenzilor de la ei a fost până acum de peste 20 de milioane de euro”, spune artizanul în vârstă de 63 de ani.

Se pare însă că ”paternitatea” mesei mai este revendicată de cineva. Meșterul artizan Vicente Zaragoza, din Spania, ar fi declarat recent la un post de radio local că masa este făcută de el: ”Am făcut-o din lemn de fag din Alpi și am livrat-o... cam prin 2005”, ar fi precizat meșterul din Alcasser, în apropiere de Valencia.

Renato Pologna nu-și face însă griji, întrucât deține certificatul semnat de președintele Boris Eltsin în 1996, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos:

 Foto: Piero CRUCIATTI AFP

Opera care domină sala de recepție pentru oaspeți străini de la Kremlin nu reprezintă decât o mică parte a lucrărilor realizate de compania OAK la sediul președinției ruse. Potrivit domnului Pologna firma sa ar fi mobilat și decorat circa 7000 de metri pătrați din clădire, respectiv două etaje întregi.

Este vorba de lucrări în lemn dar și în marmură, precizează el.

Printre clienții întreprinderii familiale fondate în anii 1950 de către tatăl său, și care are acum cca 50 de angajați, domnul Pologna amintește mai multe familii regale din Orientul Mijlociu, precum și pe foștii dictatori din Libia (Mouammar Kadhafi) și Irak, Saddam Hussein.

O altă masă din showroom-ul OAK de la Cantu, Italia, 17 februarie 2022; Foto: Piero CRUCIATTI AFP