Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ar trebui să arate o clasă de secol 21

entr_thumbnail_images_white.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

Elevii ar putea obține rezultate mai bune la învățătură, dacă ar studia în săli de clasă modernizate. Un grup de cercetători români a lansat proiectul „Școli sănătoase”, prin care sălile de curs sunt dotate cu un sistem de ventilație mecanică, panouri izolante ce îmbunătățesc acustica în încăperi și un sistem de iluminat mai performant.

Tiberiu Catalina, coordonatorul proiectului, conferențiar la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din cadrul Universitătii Tehnice de Construcții din București, argumentează că, deși ventilarea este una dintre măsurile care reduc gradul de infectare, nu poate fi făcută încontinuu. „Asta ar presupune să stăm cu geamurile deschise, inclusiv pe timpul iernii, și acest lucru nu este fezabil din nici un punct de vedere. Și atunci cu ce venim noi diferit este de a aduce aerul proaspăt, nu prin deschiderea ferestrelor, ci printr-o ventilare controlată, în care aerul exterior care are potențial și el la rândul lui să fie poluat. Și atunci noi îl trecem prin aceste sisteme care au filtre, care, pe de-o parte, aduc aerul proaspăt în interior, dar și filtrează.  Adică, practic, reduc concentrația de particule de praf”, spune el.

Coordonatorul proiectului punctează că asigurarea calității aerului se face printr-un debit de aer constant, care se adaptează în funcție de numărul de persoane din încăpere. „Adică, dacă sunt 2 elevi, sau 30 de elevi, el își ajustează debitul de aer astfel încât, în permanență, să se monitorizeze dioxidul de carbon”, adaugă Tiberiu Catalina.

El scoate în evidență un punct important al proiectului, anume iluminatul artificial, „pentru că foarte multe ore se petrec de către elevi într-un spațiu închis și facem apel la lumina artificială, iar iluminatul pe care noi l-am instalat a crescut  gradul de iluminare pe planul util”, completează coordonatorul proiectului.

„Sistemele pe care noi le propunem nu sunt sisteme inovatoare. Sunt sisteme pe care alții le folosesc  de zeci de ani.  Dar vrem să dovedim și să arătăm, și să demonstrăm utilitatea lor cu studii in situ, practic, într-o școală din România”, precizează el.

Proiectul „Școli sănătoase” este coordonat de către Universitatea Tehnică de Construcții în parteneriat cu alte instituții publice, ONG-uri și parteneri comerciali se va desfășura pe parcursul a 12 luni.

Obiectivul principal al programului este acela de a analiza și implementa soluții eficiente de asigurare a calității aerului interior, a confortului termic, acustic și vizual.