Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


20 februarie - Ziua Dezrobirii Romilor

tigani_dezrobire.jpg

Sursa imaginii: 
partidaromilor.ro

Se împlinesc 166 de ani de când romii au fost eliberați din sclavie, după mai mult de cinci secole de robie în Principatele Române.

Din 2011, prin lege, 20 februarie este marcată în România că Ziua Dezrobirii Romilor, cu scopul de a aduce în lumină o pagină de istorie nu îndeajuns cunoscută și cercetată. Procesul dezrobirii, început în 1837 de Mihail Kogălniceanu, a fost definitivat la 20 februarie 1856 de domnitorul Barbu Știrbei, care a promulgat ultimul act prin care deveneau oameni liberi și robii aparținând boierilor. Centrul de Cultură a Romilor ales să marcheze acest moment prin lansarea documentarului "10 ani de luptă împotriva sclaviei. Adevărurile Ioanei", o poveste reală descoperită în arhive. poate fi urmărit pagina de Facebook a Centrului. 

Cea mai timpurie atestare documentară privind existența romilor pe teritoriul țărilor române datează din 1385. În perioada robiei, fetele și femeile rome au fost supuse diferitelor forme de violență sexuală, fizică și psihică de către boieri, dar nu numai.

Codul penal din Muntenia din 1818 conține articolul "Toți țiganii sunt născuți robi" și "țiganii fără stăpân sunt proprietatea statului".
In 1800, egumenul mânăstirii Govora dă „o fata de ţigan schimb pentru o pereche de tingiri de aramă“. Felix Colson, ziarist francez care a calatorit in Balcani in 1839, mentioneaza in jurnalele sale ca “desi se intampla frecvent, nici un boier nu a fost judecat pentru omorarea unui tigan aflat in posesia sa”. Cele mai tulburătoare descrieri datează din această perioadă: "Pe străzile din Iași din tinerețea mea am văzut ființe umane cu lanțuri la mâini și la picioare, alții cu zgărzi de fier la gât. Bătăi crunte, alte pedepse ca înfometarea și legarea deasupra focului [...] femei despărțite de soți și fiice de părinți, oameni [...] vânduți ca vitele" (Mihail Kogalniceanu).

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Dezrobirii Romilor. Șeful statului spune că lupta cu manifestările rasiste și xenofobe, depășirea prejudecăților, precum și atingerea egalității reale de șanse pot fi asigurate prin educație și cultură. 

Premierul Nicolae Ciucă îndeamnă, într-un mesaj transmis de Ziua Dezrobirii Romilor, la respectarea şi sprijinirea acestei comunităţi, renunţând la prejudecăţi.