Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Biserica Catolică spaniolă și abuzurile asupra minorilor

ap20152522180375.jpg

O firmă de avocatură va coordona ancheta din Spania
Sursa imaginii: 
AP/Bernat Armangue

Biserica Catolică a Spaniei a încercat să acorde mai multă credibilitate unei anchete privind presupusele abuzuri sexuale comise în ultimele decenii de membrii ai bisericii asupra minorilor. Biserica a comunicat, marţi, că o firmă de avocatură va coordona ancheta, acţiune pe care un grup de victime a catalogat-o drept „diversiune”, informează Reuters citat de News.ro.

Acuzaţiile au început abia acum să fie considerate importante în Spania, la câţiva ani după ce scandaluri similare au zguduit instituţia Bisericii în alte ţări, precum Statele Unite, Irlanda şi Franţa.

Procurorii spanioli au declarat, săptămâna trecută, că investighează 68 de cazuri, însă cotidianul spaniol El Pais a dezvăluit în urmă cu două luni că a găsit 1.200 de cazuri raportate între 1943 şi 2018.

„Suntem profund întristaţi de abuzurile care au avut loc în cadrul instituţiei. Conferinţa Episcopală vrea să îşi îndeplinească datoria de a aduce transparenţă, ajutor şi despăgubiri victimelor, precum şi colaborarea cu autorităţile”, a declarat cardinalul Juan Jose Omella, preşedintele Conferinţei Episcopale Spaniole, într-o conferinţă de presă.

Optsprezece angajaţi ai firmei de avocatură Cremades&Calvo-Sotelo îşi vor desfăşura ancheta în mod gratuit în următoarele 12 luni, completând activitatea comisiilor înfiinţate la nivel de episcopii şi a altor anchete începute sau planificate de autorităţile spaniole.