Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de pregătiți suntem să primim „până la 500.000 de refugiați ucrainieni”?

ap180873045693.jpg

Autoritățile române susțin că se pregătesc deja pentru primirea a până la 500.000 de refugiați ucrainieni
Sursa imaginii: 
AP/Dmitry Lovetsky

Izbucnirea unui război pe scară largă în Ucraina ar însemna cel mai probabil un val de refugiați care ar ajunge și în România. Autoritățile susțin că se pregătesc deja pentru primirea a „până la 500.000 de refugiați”, după cum a precizat ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu. El a declarat că România nu se aşteaptă totuși la fluxuri migratorii majore dinspre Ucraina, în contextul în care în 2014, în anul anexării Crimeei, cei mai mulţi au mers spre Polonia. Cât de pregătiți suntem să primim un număr important de refugiați ucrainieni? De ce infrastructură dispunem și cât ar costa statul român găzduirea a sute de mii de persoane aflate în căutare de adăpost și hrană? Am întrebat-o pe Camelia Doru, directorul Fundației ICAR, care implementează programe de gestionare a miilor de migranți care au intrat în ultimii ani în România.

Camelia Doru: Într-adevăr, în ultimii ani România cunoscut un număr mai mare de migranți decât de obicei, mai ales pentru că celelalte țări din jur s-au cam baricadat. În felul ăsta s-a creat culoarul Balcanilor de Vest. Un număr mare de migranți a ajuns în România prin granița cu Serbia.

Reporter: Știm, aproximativ măcar, câți migranți au intrat în țara noastră în ultimii câțiva ani?

CD: Anul trecut au fost înregistrați în mod legal în jur de 4.000 de migranți.

Rep: 4.000 de refugiați într-un an, domna Doru. Și spuneți că a fost un flux important de migranți?

CD: Este un flux important pentru că este de cel puțin zece ori mai mare decât era în trecut.

Rep: Am reușit să gestionăm bine această situație? Sunt centre suficiente? Sunt fonduri?

CD: Centrele sunt cele care sunt. Sunt șase centre de primire, de cazare a solicitanților de azil. Asta este o categorie anume, aparte. Nu toți trec prin acest filtru. Se trece și ilegal și pleacă mai departe. Din ceea ce am avut noi în țară și am înregistrat, până la ora actuală și mă refer strict la cazurile înregistrate, s-a gestionat. Am reușit să gestionăm. Am avut și fonduri europene. A contribuit și statul român. Există ONG-uri care se ocupă de implementarea unor proiecte. De exemplu, noi acordăm asistență medicală, asistență psihologică pentru toate centrele de cazare din țară.

Rep: Suntem gata să gestionăm acum un val de până la 500.000 de refugiați care pot veni din Ucraina în contextul evenimentele de acolo, așa cum a spus ministrul Apărării, domnul Vasile Dâncu?

CD: Vă dați seama că de la 4.000, 5.000, 10.000 de oameni gestionați într-un an, să sari dintr-un foc la 500.000 este un pas uriaș. În primul rând nu cred că va fi un număr așa de mare pentru că nu suntem doar noi la granița cu Ucraina. Să nu uităm că este și Polonia. Cred că va fi o destinație de preferință față de România.

Rep: Dar numărul refugiaților estimați ar fi de ordinul milioanelor dacă războiul ar izbucni pe o suprafață mare din Ucraina. Cât timp ar dura să pregătești facilități pentru primirea câtorva sute de mii de refugiați în România? Ministerul Apărării a spus că există un plan pregătit pentru toate marile orașe, că există zone în vecinătatea granițelor. În ce măsură suntem pregătiți?

CD: Eu nu am cunoștință de toate aceste pregătiri care ar trebui să fie în curs. Dacă există informații că asta urmează să se întâmple ar trebui să simțim și noi lucrurile astea. Cel puțin la punctele fierbinți, din partea de nord, la granița de nord și de est, unde avem legătură directă cu Ucraina, ar trebui să fie mișcări ceva mai vizibile, mai accentuate. Este foarte greu să faci față unui astfel de număr. Asta e clar. Și fără sprijinul populației în mod categoric acest lucru nu poate fi făcut.

Rep: Ce înseamnă sprijinul populației?

CD: Populația, în final, așa cum a mai făcut-o și în trecut, în mod normal, din solidaritate, se va oferi să ajute. O să fie oameni care o să găzduiască refugiații, o să le găsească de lucru.

Rep: Cât ar costa să gestionăm 500.000 de migranți, dacă puteți să estimați, știind cât costă să gestionați un migrant care trece granița țării?

CD: E destul de greu de estimat. Dintre acești migranți, unii sunt adulți, alții sunt copii, alții sunt în vârstă.

Rep: Cât costă statul român să găzduiască un migrant în momentul acesta?

CD: Costă câteva mii de euro pe an. Ăsta e un lucru clar. Nu cred că asta este problema. În final, fonduri se vor mobiliza. Dar în continuare problema rămâne cea logistică, de organizare a primirii și de pregătire a populației. Am trecut și noi prin astfel de situații. Basarabia a venit în partea astălaltă, peste Prut. Și atunci au fost sute de mii de oameni. Au fost primiți de populația locală și nu numai. În 1956 din Ungaria ungurii au plecat în Elveția. Au fost primiți. După care majoritatea s-a întors. Cred că și în acest caz, dintre ei va rămâne o parte, dar nu va fi o migrație definitivă. Dacă lucrurile se vor liniști și se vor liniști la un moment dat dincolo, or să se întoarcă. 

Ascultă:

 
Camelia Doru, directorul Fundației ICAR, despre capacitatea României de a primi refugiați