Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste anti-război și anti-Rusia, în întreaga lume

ap925002272228.jpg

Protestele împotriva invaziei Rusiei în Ucraina au izbucnit în multe orașe din lume
Sursa imaginii: 
AP/Ivan Sekretarev

Protestele împotriva invaziei Rusiei în Ucraina au izbucnit în multe orașe din Europa și din lume. Oamenii s-au adunat pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina și pentru a condamna acțiunile Moscovei, inclusiv în București, informează Mediafax.

Solidaritate japoneză-ucraineană

Ucrainenii care trăiesc în Tokyo au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva atacurilor Rusiei asupra țării lor de origine.

Sprijin turcesc

Protestatarii s-au adunat în fața consulatului rus din Istanbul pentru a-și exprima nemulțumirea. Ucraina a făcut apel la Turcia să interzică accesul navelor rusești în strâmtoarea care leagă Marea Neagră de Marea Mediterană.

Solidaritate spaniolă

Un grup de protestatari s-a adunat în fața ambasadei Rusiei din Madrid. Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a declarat că țara sa "va apăra dreptul internațional și își va arăta solidaritatea cu populațiile afectate de război".

Germania

Oamenii au ieșit în stradă în fața porții Brandenburg din Berlin. Mulți dintre ei se tem pentru familiile lor și pentru cei dragi din Ucraina. La fel ca mulți alții, cancelarul german Olaf Scholz a condamnat ferm invazia rusă. "Putin pune în pericol viețile a nenumărați oameni nevinovați și ordinea de pace de pe continentul nostru. Acesta este războiul lui Putin", a declarat el.

Cehii se mobilizează

Protestatarii cehi împotriva războiului s-au adunat în Piața Wenceslas din Praga pentru a denunța invazia Rusiei. Premierul Petr Fiala a declarat că țara sa a încetat să mai elibereze vize pentru cetățenii ruși în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Proteste la porți

Porțile consulatului Rusiei din München și ale ambasadei Rusiei din Dublin au fost mânjite cu vopsea roșie.