Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conacul Mocioni, din Timiș, reabilitat cu aproape 4 milioane de euro. Cei mai mulți bani vin din Norvegia

conacul_mocioni.jpeg

Sursa imaginii: 
Facebook / Conacul Mocioni

Pierdut în pusta Banatului, lăsat pradă vremurilor și oamenilor, e un miracol că, la Foeni, conacul familiei Mocioni a supraviețuit. Ultima dată cămin cultural, acest conac ridicat în secolul XVIII a fost una din cele cinci reședințe din Banat ale familiei Mocioni. Arhitectura i-a fost ciuntită în repetate rânduri, iar acum, vopsit într-un fel de roz murdar, are inclusiv geamuri termopan. 

Familia de origine aromână Mocioni a avut printre membri politicieni și cărturari. În 1780, Andrei Mocioni cere – și primește – de la Împăratul Iosif al II-lea moșia Foeni de Banat. Așa a apărut linia „de Foen”. Andrei n-a apucat însă să-și primească diploma de înnobilare, fiind ucis de un necunoscut care l-a împușcat. Documentul a fost emis pe numele soției sale, Ecaterina Mocioni, și al fiilor săi. Conacul e construit în stil neoclasic, iar în timpul Revoluției de la 1848 a fost distrus aproape în totalitate. 

În 1912, proprietarului domeniului era baronul Csavossy Gyula. Este cel care, în Bobda, a construit o frumoasă biserică-mausoleu, pe care, anul trecut au început s-o pună în siguranță cei de la Ambulanța pentru Monumente. Antoniu Mocioni de Foen a răscumpărat conacul, dar a murit în1943, odată cu el stingându-se linia directă  a familiei Mocioni. După instaurarea regimului comunist, domeniul a fost naționalizat și a fost folosit, de-a lungul vremii, drept baie comunală și grădiniță. După 1989 a devenit cămin cultural și, la un moment dat, pe la jumătatea anilor 90, o parte din el a funcționat drept discotecă. 

Salvarea a venit de la Ro-Cultura

Acum, conacul familiei Mocioni își va recăpăta măreția de odinioară. Proiectul de reabilitare depus de Consiliul Județan Timiș, proprietarul imobilului, a prins ca prin minune, în 2020, lista de rezervă a Programului Ro-Cultura, finanțat prin granturi norvegiene. Cam 80% din suma necesară va veni din această sursă. Investiția va fi realizată într-un parteneriat cu islandezii de la North Consulting.

„În primul rând ne vom ocupa de partea de clădire, dar după aceea dorim să creăm poate și un punct muzeal acolo, să creăm o zonă care să descrie activitatea, viața familiei acesteia nobiliare, dar și scene din viața de zi cu zi a locuitorilor care au locuit în zona Foeni, în zona de sud a județului”, explică președintele CJ, Alin Nica.

Potrivit proiectului, va fi reparat podul, vor fi refăcute podelele, cu parchet sau marmură, va fi restaurată tâmplăria existentă, va fi montată tâmplărie nouă, iar fațada va fi retencuită. Când va fi gata reabilitarea, la parter vor fi un salon de primire multifuncțional, un hol de onoare, o cafenea culturală, un spațiu muzeal, o bibliotecă și o sală pentru spectacole. Scara interioară a conacului va fi păstrată în formă și reconstruită.

Șantierul va putea fi vizitat

Pe durata lucrărilor, șantierul va putea fi vizitat de studenți și vor fi organizate diverse evenimente, pentru ca oamenii să redescopere acest loc. „Avem activități de revitalizare a conacului, care se vor desășura în jurul monumentului, care vor fi în curtea acestui monument, astfel încât tinerii artiști să poată să participe la diferite ateliere, ca elevii să învețe despre patrimoniul cultural, educație care, în acest moment, nu este atât de pusă în practică și nu este valorificată la potențialul maxim”, spune Andrei Lucaci, managerul de proiect.

Proiectul, situat inițial pe lista de rezervă a apelului Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice – Programul RO-CULTURA, a fost selectat pentru finanțare în urma suplimentării fondurilor alocate acestui program de către Statele Donatoare, Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Contractul de finanțare are o valoarea totală de aproape 17 milioane de lei, din care nerambursabili sunt peste 9 milioane și jumătate. Restul vine de la bugetul Consiliul Județean Timiș. Proiectul se va încheia în aprilie 2024. În decembrie a fost semnat contractul de proiectare și execuție, iar acum se lucrează la proiectul tehnic. Dacă nu apar probleme pe parcurs, șantierul propriu-zis ar putea începe undeva în luna iulie.

„E un punct foarte important de atracție”

Readucerea la viață a conacului din Foeni ar putea însemna și o readucere împreună a comunității locale. Din nou, Andrei Lucaci: „Pentru ei este un suflu nou, un răgaz nou. De ce? Mulți au fost acolo la grădiniță, mulți au fost acolo la căminul cultural, toate activitățile localităților din jur s-au desfășurat acolo. Pentru ei e un punct foarte important de atracție, dar și undeva unde se regăsesc cu toată comunitatea. Pentru comunitate înseamnă o dezvoltare, care pe termen lung poate să producă efecte benefice”

În cimitirul din comună se află alt monument istoric, mausoleul familiei Mocioni. Aflat într-o stare foarte proastă,, el ar trebui, la rândul lui, restaurat. E nevoie, pentru asta, de un proiect complementar celui de reabilitare și revitalizare a conacului. 

Banatul e plin de conace. O parte din ele s-au pierdut definitiv, pentru că nimeni nu s-a mai îngrijit de ele. Altele încă supraviețuiesc cu încăpățânare în fața unor vremuri deloc prietenoase. Iar altele, cum e cel de la Foeni, au noroc. Toate sunt însă parte din istoria zbuciumată, dar atât de colorată a acestei părți de țară.