Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peste 16.000 de ucraineni au ajuns în R.Moldova. Sandu:”Îi vom primi pe toți cei care au nevoie de ajutor”

1_24.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

Peste 16.000 de cetățeni ucraineni care au fost nevoiți să-și parăsească țara pentru a scăpa de urgia războiului, au ajuns în R.Moldova. ”Chiar daca fluxul de oameni va crește, îi vom primi pe toți cei care au nevoie de ajutor”, a declarat Maia Sandu într-un briefing de presă. 

”Ieri dimineața ne-am terzit într-o lume nouă, mai violentă, mai incertă, mai instabilă, o lume în care războiul neprovocat este posibil și face victime, chiar în apropiere de frontiera noastră. Este în mod cert o lume în care speram că nu o să ajungem să trăim vreodată. Autoritățile R.Moldova s-au mobilizat rapid și lucrează în regim de alertă. Continuăm să monitorizăm îndeaproape evoluțiile războiului din Ucraina, inclusiv situația din nordul și sudul R.Moldova, unde impactul a fost imediat prin sosirea unui număr neobișnuit de mare de solicitări de intrare în țară. În vremuri grele acționăm cu calm și responsabilitate pentru a asigura în primul rând siguranța cetățenilor noștri”, declară Maia Sandu.

În ceea ce privește fluxul de ucraineni, instituțiile statului sunt gata să-i ajute pe cei care nu au pe nimeni aici. Ei primesc provizii și pachete de igienă. A fost asigurat și transport de la punctele de frontieră. 

Totodată, Maia Sandu a apreciat solidaritatea moldovenilor. ”Mă bucur pentru toți care s-au mobilizat pentru a ajuta oamenii veniți din țara vecină. Mulți cetățeni pregătiți să se implice în calitate de voluntari, mai multe pensiuni din țară oferă locuri de cazare pentru ucrainenii fugiți din calea urgiei. Am apreciat munca celor de la frontiera și angajații vămii pentru dăruirea de care dau dovadă, în această perioadă dificilă”.

”Dragi cetățeni, vă multumesc pentru generozitatea și solidaritatea de care dați dovadă. Oamenii sunt alături de oameni. Puterea noastra este în capacitatea noastra de a fi uniți. Sunt mândră de noi. Ucraina este prietenul nostru, acolo trăiesc rudele noastre. Tragedia lor este și durerea noastră”, a mai spus Maia Sandu.

În același timp, președintele i-a îndemnat pe moldoveni să se informeze din surse verificate. ”Nu lăsați informatiile false să vă otrăvească viața. Sunt convinsă că vom ieși cu capul sus și din această criză”, a conchis președintele R.Moldova, Maia Sandu.