Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazare și masă gratuite pentru refugiații din Ucraina care ajung la Suceava

7740174-mediafax_foto-alex_nicodim.jpg

Refugiati ucraineni trec granita in Romania prin Vama Siret, in apropierea localitatii Siret, Suceava, vineri, 25 februarie 2022
Sursa imaginii: 
ALEX NICODIM / MEDIAFAX FOTO

Este inițiativa omului de afaceri Ștefan Mandachi. A cooptat în echipă și un translator iar toate mesajele de pe rețeaua de socializare sunt traduse și în rusă pentru a ajunge cu adevărat la cei care au nevoie de ajutor. Omul de afaceri Ștefan Mandachi a spus la RFI România că susținerea refugiaților din Ucraina poate fi făcută prin solidaritate care poate însemna și un salut sau un zâmbet.

Ștefan Mandachi: În primul rând, am încercat să punem camerele disponibile de la Hotel Mandachi refugiaților. Aseară am cazat doi părinți, un copil și bunica, au fost la noi. Astăzi am cazat alte persoane, dar am dispus să alocăm spațiul din salonul mare de evenimente unde vom pune 50 de saltele. Deocamdată avem 30 de saltele, îi vom caza acolo. În hotel mai sunt ucraineni care și-au făcut rezervare în prealabil. De asemenea, am dispus ca restaurantul din centrul orașului să asigure mâncare gratuită tuturor cetățenilor din Ucraina care au nevoie de suport. Cum am spus, avem și pentru animale, dacă vin refugiați cu câini sau pisici și încercăm să punem la dispoziție patru case și trei apartamente.

 

Ați adus în echipă un translator

Ștefan Mandachi:Am luat în echipă un translator pentru că mesajele pe care le puneam pe pagina mea de Facebook nu ajungeau la ei, chiar dacă aveam o acoperire mare, oamenii nu înțelegeau, așa că am decis să traduc toate textele pe care le postăm pe pagina mea de Facebook și Instagram și să luăm un translator care să vorbească direct cu ei. Ca atare, dacă sunt oameni din Ucraina care vor ajutor, să sune la numărul de pe pagina de Facebook că este o domnişoară care vorbește limba rusă sau ucraineană.

 

Faptul că v-ați implicat în susținerea refugiaților care vin în România din Ucraina a mișcat și pe alții. Iată, puteți asigura și transportul.

Ștefan Mandachi: Un antreprenor din Timișoara asigură transportul a 50 de persoane din Suceava către Timișoara și se ocupă de masă, cazare. Dacă sunt oameni din Ucraina care acceptă să se deplaseze, mâine vom face un transport de 50 de persoane către Timișoara.

 

Și ați deschis și un cont pentru donații pentru refugiați.

Ștefan Mandachi: Avem și un cont bancar al fundației Jeni Mandachi, o fundație care se ocupă, de regulă, cu protecția animalelor, dar am deschis conturi în RON, dolari și Euro, urmând ca sumele să fie distribuite prin intermediul Consulatului Ucrainei, să discutăm cu Consulatul Ucrainei să ne dea o listă cu toți refugiații și să vedem cum folosim sumele de bani primite pentru că foarte mulți oameni întreabă ce ai nevoie, dar nu știu nevoile acum. Probabil va fi nevoie de alimente, fructe, pampers, dar de principiu, dacă sunt doritori care vor să trimită alimente congelate, pot trimite la sediul central al nostru, pe Sofia Vicoveanca 107, Suceava, Hotel Mandachi, unde facem un centru de colectare.