Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traficul de persoane și abuzurile împotriva refugiaților din Ucraina trebuie prevenite (ONG)

code_for_romania.png

Sursa imaginii: 
Site-ul organizației Code for Romania / www.code4.ro

Este semnalul de alarmă lansat de Bogdan Ivanel, co-fondator și CEO al Asociației Code for Romania. Un acoperiș, soluția sigură pentru cazarea refugiaților din Ucraina va deveni operațională în această săptămînă. IT-iștii din România, împreună cu Departamentul pentru situații de urgență și organizațiile umanitare pregătesc alte două aplicații. Una pentru strângerea ajutoarelor, alta Dopomoha- ajutor- cu toate informațiile de care cei care ajung în România au nevoie.

Co-fondator și CEO al Asociației Code for Romania, Bogdan Ivanel: Un acoperiș este o soluție care să conecteze pe cei care sunt gata să ofere găzduire în aceste momente, fie că sunt autorități, fie că sunt persoane juridice, ONG-uri, companii, biserici sau persoane fizice cu cei care vor avea nevoie de găzduire, bineînțeles, trecând printr-un proces de validare, astfel încât să fim siguri că refugiații ajung în niște locuri sigure și care să răspundă nevoilor lor punctuale pentru că tot mai mult o să avem persoane vulnerabile care ajung în România, cu boli cronice, cu handicapuri, cu tot felul de probleme la care trebuie să răspundem și din punct de vedere locativ. Aceasta este o soluție pe care o construim în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență, va fi utilizată de către autorități și în care îi avem parteneri și pe cei de la Zi de Bine și IFNOSS.

Cum funcționează aplicația?

Odată ce soluția va fi live, oricine va avea ori un spațiu de cazare, ori va căuta un spațiu de cazare venind din Ucraina, vor putea să intre pe unacoperiș.ro și acolo să își completeze toate detaliile necesare și în funcție de care este statutul lor, vor fi verificați de echipa formată din noi și partenerii și vor fi repartizați către un spațiu sau altul de cazare. Important este că datele nu vor fi publice, toate vor ajunge prin sistem către call-center-ul și echipa noastră și noi vom face repartizarea astfel încât ei să ajungă la locația cea mai bună. În al doilea rând, toate aceste lucruri vor fi disponibile și în ucraineană, dar și în rusă, engleză, pentru ca ei să poată utiliza această platformă.

Când va deveni operațională?

Sperăm că în câteva zile, platforma va fi operațională. Bineînțeles, nu este doar zoan tehnică, care este finalizată în proporție de 50-70% și sperăm ca în termen de 24-48 să fie finalizată. Mai sunt și chestiuni logistice, organizarea unui call center, organizarea întregii zone juridice astfel încât să putem fi siguri că oferim celor care vin acolo cât mai multă siguranță.

Ce are unic această platformă, unacoperiș.ro, față de grupurile de pe rețelele de socializare?

Importantă este zona aceasta de verificare pentru că deocamdată este important că au apărut organic aceste grupuri, este bine că am putut să îi ajutăm rapid pe cei care au început să vină din Ucraina, însă, pe termen lung, valul va fi foarte mare și este important să fim siguri atât de mult cât putem că ei vor ajunge în siguranță la locurile de cazare. Ne putem imagina o mulțime de probleme, de la hărțuire la probleme culturale care pot apărea între cei care oferă găzduire și refugiați. Este important să ne gândim la chestiunile astea înainte și să le putem rezolva din punct de vedere legal sau prin validarea celor care oferă găzduire. Este important ca oamenii aceștia să fie în siguranță. În aceste contexte apar foarte multe situații, de trafic de persoane, de abuz, pentru că aceste persoane sunt vulnerabile și vor apărea cei care să ia un avantaj din asta.

Platforma unacoperiș.ro este concepută și va implementată gratuit, adică o faceți pro bono.

Platforma este construită și va fi administrată în mod gratuit, ea va face parte dintr-un ecosistem, deja am construit ca departamentul de Situații de Urgență să aibă în utilizare un sistem de management de resurse. Lucrăm, în aceste momente, la o interfață publică pentru acel sistem de management de resurse pentru ca persoanele fizice care nu pot oferi găzduire, dar pot oferi alte lucruri, încălzitoare, corturi, mâncare neperisabilă, să le poată oferi prin acea platformă către cei de la DSU ca să le poată utiliza după cum apar nevoile. O platformă va fi lansată în curând, Dopomoha.ro, însemnând ajutor în ucraineană, o platformă care să centralizeze toate informațiile de care au nevoie refugiații care ajung în România.