Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul ucrainean al apărării încurajează cetățenii și acuză că Rusia comite crime de război

foto_ministrul_apararii_2.jpg

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov
Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov
Sursa imaginii: 
Facebook Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, și-a încurajat concetăținii în a cincea zi de rezistență. El consideră că rușii nu mai pot ascunde „agonia” intervenției militare, făcând referire la ideea că Vladimir Putin nu se aștepta la o opoziție atât de mare a ucrainienilor. Ministrul ucrainean spune că bombardarea orașelor este o crimă de război.

„Atacurile barbare asupra orașelor pașnice cu rachete sunt dovada că nu mai sunt capabili să lupte cu ucrainenii înarmați. Ca ultimii lași, se luptă cu civilii,” a scris ministrul ucrainean pe Facebook.

„Aceasta este o crimă de război. Executanții săi și organizatorii direcți sunt condamnați pentru tot restul existenței să poarte însemnul de asasini și să se ascundă. Pe ei îi așteaptă tribunalul.”

„Ar fi corect ca la Harkov (oraș bombardat puternic de armata rusă, n.r.) să fie înființat un tribunal internațional special. Apropo, la Harkov, în 1943, a avut loc primul proces la care naziștii au fost găsiți vinovați de crime de război,” menționează Harkov.

Acesta se referă la Procesul de la Harkov ținut în fața unui tribunal militar sovietic în primăvara anului 1943 în care au fost judecate crimele naziștilor din cei câțiva ani în care aceștia au deținut controlul regiunii.

„Acum, Tribunalul de la Harkov trebuie să-i condamne pe susținătorii lui Hitler de la Kremlin, care au devenit deja ca Hitler,” adaugă ministrul ucrainean.

„Vreau să aduc un omagiu special băieților și fetelor noastre din Est. Au devenit o barieră de netrecut pentru inamic, ceea ce îi demoralizează teribil (pe ruși, n.r.).”

Oficialul ucrainean le reamintește cetățenilor că măsurile luate pe plan internațional au repercursiuni asupra economiei rusești, de la prăbușirea rublei, până la interdicțiile de import de petrol.

„Aprovizionarea cu arme și tot ceea ce este necesar din Europa este în creștere. Chiar și școlari ucraineni au intrat în ofensivă pe frontul cibernetic. Sute de mii de oameni din Rusia au aflat deja că guvernul rus îi minte. Că nu există operațiune specială. Există războiul clasic de agresiune, în care au murit mii de ruși. Rezistența la război chiar și în interiorul Rusiei crește cu fiecare oră care trece.

În acest moment, ucrainenii le arată rușilor care este diferența dintre oamenii liberi și sclavi, dintre cetățeni și robi ai tiranilor. Cei care au fost obsedați de maniacul furios de ani de zile sunt acum sortiți de zeci de ani de mântuire. Cei care l-au admirat ani întregi pe acest nebun turbat, sunt acum condamnați la decenii de chin.”

„Ucraina va câștiga!” încheie ministrul ucrainean al apărării.

 

Aceste informații au fost puse la dispoziția RFI Romania de un grup de studenți curajoși la limbi străine, de la Universitatea Ivan Franko din Lviv, oraș din vestul Ucrainei. Aceștia s-au organizat sa traducă articole din presa ucraineană în mai multe limbi, pentru ca lumea să știe adevărul despre ceea ce se întâmplă în țara lor și să nu cadă în plasa propagandei rusești. Una din studentele de la Lviv, este Iulia, o fosta participantă la un proiect studențesc al RFI Romania.