Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bruxelles propune acordarea automată a statutului de refugiați pentru ucraineni

p055002-51706.jpg

refugiati in Moldova
Protecția temporară a refugiaților poate dura maxim doi ani
Sursa imaginii: 
Dan Gutu/European Union

Comisia Europeană a propus în 2 martie activarea directivei din 2001 care acordă automat un statut temporar de refugiat valabil în toată UE pentru maxim trei ani. Ea este destinată celor care părăsesc acum Ucraina și este menită să evite problemele administrative și formarea de tabere de refugiați. 

Directiva există din 2001, ea nu a fost niciodată aplicată, dar este deja transpusă din 2002 în toate legislațiile statelor membre UE. 

Aceasta oferă protecție imediată – dar temporară – cetățenilor ucraineni și rezidenților ucraineni -  fie că aceștia sunt refugiați în Ucraina și/sau apatrizi. 

Activarea directivei ar grăbi procesul de admitere a refugiaților prin diferitele puncte de trecere în UE și ar grăbi și procesul administrativ odată ce cei ce fug de război s-ar afla în Polonia, România, Ungaria, samd. 

De altfel, trecerea frontierei ar fi facilitată și prin crearea de noi puncte de acces temporare de-a lungul frontierei UE cu Ucraina. 

Directiva înlesnește accesul serviciilor umanitare și medicale în locurile în care se află refugiații. 

In fine, refugiații pot avea cu ei diferite obiecte și bunuri personale ca și animale de companie, fără ca aceasta să îngreuneze trecerea frontierei din punct de vedere al taxelor de vamă sau a controalelor. 

Miniștrii UE de interne se reunesc în 3 martie la Bruxelles în sesiune extraordinară pentru a dezbate activarea directivei. Mai precis, ei dezbat activarea unui mecanism comun în UE care să facă posibilă acordarea statutului unic de refugiat temporar. 

Statutul se întinde pe o perioadă de doi ani și poate fi extins cu încă un an; el dă dreptul nu doar la ședere ci și la piața de muncă a statului unde se află astfel de refugiați. 

Intre timp se multiplică vizitele oficialilor europeni în zonă. După venirea Ylvei Johansson  , comisar european al afacerilor interne, acum este așteptată în România președinta Ursula von der Leyen însăși.