Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Săptămâna modei la Paris: Exclusiv negru...

moda_saint_laurent.png

Prezentare de modă Saint Laurent, Paris, 1 martie 2022
Sursa imaginii: 
JULIEN DE ROSA / AFP via france24

La prezentarea ultimelor colecții ale marilor case de modă pariziene, manechinele au purtat exclusiv haine de culoare neagră, în semn de respect pentru victimele războiului din Ucraina, transmite France 24.

Saint Laurent

Predominanța culorii negru, rochii lungi, costume tip tuxedo și paltoane somptuoase din blană artificială : în colecția viitoare de iarnă, femeia pe care și-o închipuie Sain Laurent va fi elegantă fără a fi provocatoare.

Directorul artistic al casei, belgianul  Anthony Vaccarello, s-a detașat marți seară de viziunea sa sexy și glamour și a optat pentru o defilare romantică la poalele strălucitorului Turn Eiffel, în a doua zi a săptămânii prêt-à-porter feminin la Paris.

Actrițele franceze Catherine Deneuve, Charlotte Gainsbourg et Béatrice Dalle, actrița spaniolă Rossy de Palma și modelul Eva Herzigova s-au aflat în primul rând.

Transparența îndrăgită de creator este contrabalansată în această colecție de blănuri mari și groase.

După ce a renunțat la blănurile naturale în septembrie, Saint Laurent prezință blănuri artificiale care arată autentic și care chiar le depășesc pe cele naturale.

Foto: JULIEN DE ROSA AFP

Colecția se inspiră din stilul Art Deco și propune o multitudine de brățări din aur și din argint, purtate pe ambele mâini.

,,O paletă de culori mate și discrete îndeamnă la un moment de reflecție. Colecția demonstrează că o abordare reținută nu trebuie să excludă bucuria, este vorba despre o prezentare poetică și liniștită”, afirmă casa de modă în descrierea prezentării.

Estetica nu sună deloc fals, întrucât Federația  Haute Couture și Fashion a sugerat luni ca ,,prezentările să aibă nota de seriozitate impusă de gravitatea situației actuale’’ în fața războiului condus de Rusia în Ucraina, război ,,ce aduce frică și durere poporului ucarinean’’.

Dior: un mesaj feminist în vreme de război

Prezentare Dior, Paris, martie 2022; Foto: STEPHANE DE SAKUTIN AFP

Corsete purtate pe deasupra costumelor, mănuși înalte de motociclist purtate cu o rochie elegantă, veste căptușite și călduroase, colecția feminină inovativă a casei de modă Dior, prezentată marți la Paris, aduce senzația de ,,protecție’’ pe care o căutăm în vreme de război.

În momentul în care rachetele armatei ruse se abăteau asupra orașelor ucrainene, colecția concepută în ultimele luni și menită să respingă limitele unui ,,sportswear’’ de lux, trebuie să fie văzută altfel.

Dacă precedenta colecție prêt-à-porter era optimistă și avea culori vii, cea prezentată în cea de-a doua zi a săptămânii prêt-à-porter toamnă-iarnă 2022-2023 este sumbră, în culori de negru, gri și bej.

În ceea ce privește design-ul, piesa emblematică extrem de feminină creată de Christian Dior în perioada postbelică, vesta bar e transformată radical de Maria Grazia Chiuri.

În timpul evenimentelor din timpul Săptămânii modei pariziene, Olivier Rousteing, celebrul creator de la Balmain (dreapta imaginii), și Demna Gvasalia, confratele său de la Balenciaga, au transmis mesaje de solidaritate cu poporul ucrainean pe conturile lor de pe rețelele de socializare. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN AFP via France24

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolele publicate de France24