Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Student ucrainean: Doar rușii îl pot opri pe Putin. Am vrea să iasă mai mulți în stradă

proteste.jpg

Protestele împotriva invaziei Rusiei în Ucraina au izbucnit în multe orașe din lume.
Sursa imaginii: 
AP/Ivan Sekretarev

În plină criză declanșată de invazia rusă asupra Ucrainei, RFI România a organizat la Universitatea Politehnică din București o dezbatere despre acest eveniment și implicațiile lui asupra tinerilor. Vă invit să ascultați mărturia lui Saacha, un student la Universitatea Politehnică, originar din Cernăuți. 

El povestește despre șocul resimțit de societatea ucraineană în momentul declanșării atacului dar și despre felul în care anexarea Crimeei, din 2014, și separatismul din Donbas au întărit conștiința națională ucraineană.   

Saasha: Pot zice că războiul a început în 2014 când Rusia a intrat prima oară în Ucraina. Era foarte complicat să înțelegem de ce a făcut asta. Toată lumea s-a unit într-un fel. Foarte mulți oameni care vorbeau limba rusă au început să vorbească limba ucraineană pentru că au devenit un pic patriotici.

Reporter: Asta în 2014?

Saasha: Da, în 2014. După, în fiecare an, la fiecare eveniment care era legat de ceva patriotic ajutam pe cât posibil soldații care sunt în Donbas și Lugansk. Cum a venit noul președinte, Zelenski, a presupus că poate să oprească războiul dacă nu o să tragă nici partea ucraineană, nici partea rusă. Din păcate, partea rusă nu a acceptat chestia asta și trăgea în continuare.

Recent, când veneau mesajele că Rusia scalează armata lângă granițele cu Ucraina, niciun cetățean ucrainean nu putea să creadă că o să înceapă războiul. A fost foarte complicat pentru ucraineni când s-au trezit dimineață și primul mesaj pe care l-au văzut a fost că ne atacă sau ne bombardează.

E foarte complicat de acceptat chestia asta. Am văzut mesaje de la oameni care sunt acum în Ucraina. Ziceau că nu știu ce zi e astăzi, dar știau că e a opta zi de când s-a început războiul. Erau persoane care ziceau că au venit timpuri grele în care trebuie ales între ce e corect și ce e ușor. Pot să înțeleg persoanele care se refugiază.

Dar înțeleg și mai bine persoanele care stau încă acolo și au rămas să apere patria. Eu, aici, în România, mă simt foarte vinovat într-un fel pentru că nu pot să ajut cetățenii ucraineni. Încerc să merg la centrele de refugiați, încerc să fiu traducător, să fac ceva. Am văzut că prietenii mei din Cernăuți și din mai multe orașe încearcă să ajute cu ceva. Unii aleargă și umblă prin tot orașul să caute medicamente.

Alții s-au înscris la apărarea teritorială. E un fel de voluntar civil care primește o armă în mână și poate să tragă în cazul în care consideră că teritoriul lui este în pericol.

Rep: Tu de aici ai simțit această surpriză? Într-adevăr, asta remarcasem și eu. Ucrainenii nu se așteptau la acest atac. Aici a fost primul șoc. Tu cum ai perceput? De unde ai aflat, de pe internet, vorbind acasă? Deocamdată Cernăuțiul nu a fost luat în vizor. A scăpat până acum.

Saasha: Într-adevăr, Cernăuți nu a fost în pericol până acum, dar deja au sunat de foarte multe ori alarmele de urgență în Cernăuți. Primul mesaj prin care am aflat că este război era de la mama. M-am trezit dimineața. Prima oară am intrat în panică. Nu am trecut prin așa o panică în viața mea. Mama mi-a scris că dacă nu reușesc să iau legătura cu ei să mă duc la ambasada ucraineană. Am încercat să îi sun. Dar în acel moment ei erau la muncă pentru că Cernăuți chiar e safe acum. Mi-a răspuns și eram foarte bucuros pentru asta. Recent am pierdut un prieten în Kiev. A ieșit afară pentru a merge după niște produse la magazin, l-au bombardat. Din păcate, nici nu au cum să îl îngroape.

Rep: Tu, deși ești aici, ești acolo cu sufletul? Spuneai că la un moment dat rusa a fost scoasă ca limbă. Cum vă raportați voi în acest moment? Practic toată lumea știe limba rusă. Nu se mai vorbește. Dar de cunoscut o cunoașteți, nu?

Saasha: Da, ucrainenii cunosc foarte bine limba rusă. Limba rusă nu a fost scoasă de tot. În locuri publice se vorbea limba ucraineană. Dar dacă omul ruga să se vorbească în limba rusă, iar cel care trebuia să îi răspundă știa limba rusă, atunci toți începeau să vorbească limba rusă. Nu e nicio problemă. La noi nu există o rusofobie, așa cum zic rușii. Rușii nu au de ce să facă acest atac. Noi chiar îi respectăm pe ruși, dar nu ne place că stau în liniște. Adică, ei nu ies afară, nu fac mitinguri, proteste ca să îl dea jos pe Vladimir Putin. Doar ei pot să îl oprească, nimeni altcineva.

Rep: Te-ai fi așteptat la proteste mai ample în Rusia?

Saasha: Eu speram că o să iasă mai multă lume în stradă, nu câte 2.000 – 3.000 de persoane, așa cum ieșeau. Sper că poate de azi, după ce a început un atac informațional pe Rusia din partea Ucrainei, lumea chiar o să vadă ce se întâmplă în Ucraina și o să încerce să iasă afară cât mai mulți.