Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Vin refugiații!” Polonia primește 700.000 de refugiați ucraineni

refugiati_ucraina_polonia.png

Polițist de frontieră polonez ține în brațe un copil ucrainean, într-un centru pentru refugiați, 6 martie 2022
Sursa imaginii: 
Ministerul polonez de interne -Twitter / MSWiA

Până în prezent în jur de 700.000 de ucraineni au trecut frontiera Poloniei și au primit statul de refugiați de război. Alte zeci de mii de refugiați ucraineni au tranzitat Polonia spre alte țări din Uniunea Europeană. În mai puțin de două săptămâni de război Polonia a devenit principala destinație a unui flux imens de refugiați ce fug din calea războiului.

Efortul organizațional, logistic și uman al Poloniei este exemplar până în acest moment, însă guvernul polonez este conștient de faptul că numărul actual de refugiați probabil se va dubla până la sfârșitul lunii martie și că există scenarii în care Polonia ar putea fi gazda a trei milioane de refugiați ucraineni până în luna mai.

Polonia tratează războiul din Ucraina practic ca un atac asupra sa. Urmând această logică, cei care sunt forțați să fugă de acest război sunt tratați ca ”ai noștri”, adică rezidenți ai Poloniei cărora le lipsesc deocamdată statutul formal juridic de refugiat sau orice alt statut adecvat situației în care se află sutele de mii de ucraineni ce au intrat pe teritoriul Poloniei din primele zile ale războiului. În această săptămână, parlamentul polonez urmează să adopte un pachet de măsuri legislative care va oferi garanții juridice și sociale refugiaților din Ucraina de la șase luni până la un an.

Polul mondial al refugiaților

Între timp, încă din ziua a treia a războiului Polonia a aplicat un mecanism de urgență în baza unei hotărâri de guvern care le-a permis refugiaților să intre rapid și aproape fără un control de rutină pe teritoriul Poloniei. Există cel puțin 12 puncte de acces al refugiaților pe teritoriul Poloniei, însă cea mai mare parte se desfășoară prin gara din orașul Lviv, ca mai apoi, datorită ecartamentului de tip rusesc, să urmeze direcția orașului Przemyśl până unde o asemenea linie de cale ferată cu ecartament larg a fost lăsată să existe după căderea URSS.

Orașul Przemyśl de la graniță cu Ucraina poate fi considerat în acest moment polul mondial al refugiaților, în special datorită faptului că este poarta de acces a trenurilor care transportă refugiați din toată Ucraina. Din Przemyśl aceștia sunt mai apoi, fie direcționați de autorități în diferite puncte de primire amenajate de autoritățile locale și centrale, fie, foarte mulți din ei sunt pur și simplu preluați de miile de activiști și voluntari care în ultima săptămână de-a dreptul s-au năpustit în direcția graniței Poloniei cu Ucraina.

Aceștia sunt concentrați în număr atât de mare în zona unor puncte de trecere, încât se formează cozi de așteptare pe distanțe de kilometri pentru oferirea ajutorului umanitar.  Primarul orașului Przemyśl s-a plâns chiar că e copleșit de numărul prea mare de voluntari.

Impact social imediat

Refugiaților din Ucraina li s-au garantat o serie de drepturi de protecție socială și administrativ-juridică cu resurse din fondurile Uniunii Europene destinate redresării post-pandemice. Prin comparație, Comisia Europeană a decis formal asupra unui asemenea mecanism abia pe 4 martie, adică după mai mult de o săptămâna de la începutul războiului, mecanism prin care se va oferi protecție juridică și financiară pentru refugiații ucraineni pe tot teritoriul UE timp de un an. În rest, realitatea din stradă este adesea cea care caracterizează cel mai bine reacția societății poloneze la tragedia din Ucraina.

Dacă ar fi să invocăm un motto pentru mobilizarea din aceste zile din Polonia, atunci acesta ar fi: ”ce-i al meu, e și al tău”. Iar la acest motto a contribuit substanțial și diaspora ucraineană care până la începutul războiului număra în jur de 1.4 mln de rezidenți. Această diasporă avea deja o bogată infrastructură de asociații care imediat s-au mobilizat pentru a ajutora mii de refugiați zilnic.

Este evident că acestei rețele de asociații i s-au alăturat sute de alte organizații non-guvernamentale din Polonia și din Europa. Efortul agregat al acestor rețele de asociații a permis ca până în prezent Polonia să aibă o marjă confortabilă de absorbție rapidă a acestui flux masiv de refugiați.

Încă nu există statistici clare despre cum au fost plasați o majoritate a acestor refugiați, dar este un fapt recunoscut de toată lumea că deocamdată nu există situații în care autoritățile poloneze să fi fost depășite din punct de vedere al resurselor financiare, umane sau al spațiului pentru cazarea refugiaților.

Se presupune că, pe lângă spațiul amenajat de autorități, până astăzi în jur de 200.000 de ucraineni au găsit cazare în spațiul privat în scurt timp după ce au ajuns la destinația geografică aleasă de ei înșiși. Alții au umplut spațiul imobiliar din marile orașe poloneze, spațiu care a cam stat nefolosit din cauza pandemiei.

Acest lucru se observă cu ochiul liber în stradă, în supermarketuri și, în general, în spațiul public. Imaginea mamelor și bunicilor ucrainene de mână cu copiii și nepoții începe să domine, de exemplu, în orice mall sau supermarket din Varșovia, Cracovia, Wrocław sau Gdańsk.

O altă consecință a războiului din Ucraina este reflectată în dinamica pieței muncii. Pe parcursul primei săptămâni, câteva zeci de mii de bărbați ucraineni au părăsit brusc piața muncii din Polonia. Multe companii din branșe cum ar fi construcția de utilaje sau mobilă de exemplu sunt nevoite să invoce clauze de forță majoră, fiindcă nu mai au forță de muncă pentru a livra producția contractată din cauza bruștei pierderi de muncitori calificați. Evident, aceștia, fiind ucraineni s-au mobilizat pentru a se înscrie în unitățile de luptă din Ucraina, și, desigur, patronii polonezi nu au încercat să-i înduplece a rămâne în Polonia.

Urmează alte procese social-economice și chiar culturale ce atrage după sine o asemenea migrație masivă și bruscă. Suntem abia la început, și, mai ales încă nu avem o imagine completă despre numărul sau dimensiunea acestei migrații masive. Vestea bună este că această migrație este primită cu brațele larg deschise de către polonezi. E un moment de largă și sinceră empatie de masă cum rar s-a mai văzut în ultimele decenii în Polonia.