Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adrian Cioroianu: Războiul din Ucraina a intrat în cea mai urâtă dintre fazele posibile

Ce obtinut Rusia razboi Adrian Cioroianu Ucraina.png

Adrian Cioroianu: Ideea păstrării unei legături cu Moscova este logică
Adrian Cioroianu: Ideea păstrării unei legături cu Moscova este logică
Sursa imaginii: 
RFI/Eduard Vasilică

Războiul din Ucraina a intrat în faza în care ne învățăm cu el și într-un fel, până și șocul emoțional se va mai consuma, ceea ce este în avantajul Rusiei, declară la RFI istoricul Adrian Cioroianu. El afirmă că dacă războiul va dura, va fi începutul declinului pentru Vladimir Putin. Fostul ministru de Externe mai spune că este foarte puțin probabil ca războiul să se extindă în Europa, însă admite că s-au întâmplat atâtea lucruri iraționale, încât întrebările populației sunt legitime.

Adrian Cioroianu crede că războiul din Ucraina ”a intrat în cea mai urâtă dintre fazele posibile, pentru că pe de o parte, ne învățăm cu el, iată, în curând e a 12-a zi, se vor împlini două săptămâni de la atac și într-un fel, până și șocul emoțional se va mai consuma, pentru că imaginile cu refugiați, cu victime, clădiri distruse se banalizează de la zi la zi și asta de regulă se întâmplă întotdeauna în avantajul armatei care este agresor. Ceea ce se întâmplă acum, cu aceste orașe parțial încercuite și bombardate este o tactică pe care armata rusă o experimentează de 20 și ceva de ani, din timpul războaielor din Cecenia, la fel s-au petrecut lucrurile și prin Siria, în anumite zone în care armata rusă a fost prezentă. Deci asistăm la o tactică repetată și în același timp noi ne blazăm, văzând imagini și întrebându-ne cât mai pot rezista ucrainenii și întrebându-mă totodată încotro se va îndrepta ofensiva rusească”.

 

Reporter: Temerea cea mai mare a românilor este că războiul din Ucraina se va extinde în Europa, iar România va fi luată la țintă de Rusia. Cât de probabil este acest scenariu?

Adrian Cioroianu: Analiza rațională ne-ar arăta că e foarte puțin probabil ca acest lucru să se întâmple. Pe de altă parte, am văzut atâtea lucruri iraționale sau neașteptate întâmplându-se, încât întrebările populației sunt legitime. În același timp, evident că e de datoria noastră să spunem că niciunde, nicicând și nimănui panica nu ajută, deci nu e timpul de panică acum, nu e timpul de luat pastile cu iod și astfel de soluții miraculoase care circulă pe Facebook, dar preocuparea este întrucâtva validă, din simplul motiv că dacă acest plan de invadare fixat, se pare, destul de devreme, până la urmă, de președintele Putin, dacă ar fi avut succes, ce anume ne-ar fi garantat că n-ar fi urmat, nu știu, Republica Moldova? Asta plecând de la ideea că totuși sunt zone din afara NATO, pe care președintele rus le vrea reincluse în sfera de influență a Rusiei. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-a întâmpla dacă dintr-un motiv sau altul ar fi atacate țările baltice, să zicem.

 

Rusia amenință țările vecine cu Ucraina. CJI începe luni audierile

 

Scriitorul rus Serghei Lebedev: „E prea devreme ca să le cerem iertare ucrainenilor.“

 

Reporter: Ce înseamnă războiul din Ucraina pentru Vladimir Putin, este începutul declinului său politic sau dimpotrivă, va conduce Rusia cu o mână de fier și mai aprigă de acum înainte?

Adrian Cioroianu: Dacă durează războiul, e începutul declinului. Sigur că domnia sa a dorit să rămână în istorie, vrea să lase o anume moștenire, dar de fapt, cariera și legenda președintelui Putin depind în acest moment enorm de cum evoluează acest conflict și deocamdată aș spune că nu merg toate lucrurile în favoarea domniei sale.

 
Adrian Cioroianu, despre evoluția războiului din Ucraina și riscul de extindere în Europa