Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reușește Rusia să respecte coridoarele umanitare măcar a treia oară?

coridor_umanitar_ucraina_0.jpg

Ucraineni plecând din Irpin, oraș aflat sub asaltul armatei ruse
Sursa imaginii: 
AP Photo/ Oleksandr Ratushniak

Două promisiuni anterioare de încetare a focului din partea Rusiei nu au fost onorate. Autoritățile ruse precizează că persoanele care părăsesc Kievul vor fi apoi transportate pe calea aerului în Rusia.

Armata rusă deschide luni dimineață mai multe culoare umanitare şi va instaura încetări ale focului locale pentru evacuarea civililor din capitala ucraineană Kiev şi din oraşele Harkov, Mariupol şi Sumî anunță Ministerul rus al Apărării citat de Interfax. Miscarea are loc la cererea personală a preşedintelui francez Emmanuel Macron către preşedintele rus Vladimir Putin se arata in comunicatul transmis de Ministerul rus al Apărării.

Circa 200.000 de oameni sunt blocați în Mariupol, oraș bombardat fără întrerupere de 6 zile și care a rămas fără hrană, apăr, energie electrică și căldură.  De asemenea, armata notează că orașul Irpin, situat la periferia vestică a Kievului, este "privat de lumină, apă și căldură de mai bine de trei zile", adăugând: "nu există hrană și apă, ocupanții au interzis locuitorilor să-și părăsească locuințele".

Autoritățile ruse precizează că persoanele care părăsesc Kievul vor fi apoi transportate pe calea aerului în Rusia, adaugă ministerul Apărării, precizând că va folosi drone pentru a monitoriza evacuarea, potrivit Reuters.

Volodimir Zelenski :  Nu vom uita şi nu vom ierta

Volodimir Zelenski a ținut duminică noapte un discurs dur, avertizând trupele rusești că îi va pedepsi pe cei care au comis atrocități în Ucraina, afirmând totodată că "singurul loc liniștit" care îi așteaptă este mormântul.

Preşedintele Ucrainei a transmis un nou mesaj, în care a subliniat că sancţiunile impuse de occidentali Rusiei nu sunt suficiente. “Nu am văzut liderii mondiali reacționând la crimele de ieri” a spus Zelenski precizând că  "Nu vom uita şi nu vom ierta". Liderul de la Kiev mai avertizează că trupele ruse vor ataca întreprinderile din industria de apărare.

Între timp mai multe ţări occidentale, printre care Marea Britanie şi Statele Unite, au cerut Interpolului să suspende Rusia din rândurile acestei organizaţii, a declarat ministrul britanic de interne Priti Patel, citat de AFP. Mișcarea vine în timp ce aliații occidentali încearcă să izoleze din punct de vedere diplomatic și economic Moscova din cauza invaziei Ucrainei.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat duminică că a văzut „rapoarte foarte credibile despre atacuri deliberate asupra civililor care ar constitui o crimă de război”.

Kievul în bătaia puștii Kremlinului

Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de luni, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev. Armata ucraineană anunta si ca forțele ruse încep să acumuleze resurse pentru asaltul Kievului, la periferia căruia stationeaza de zile intregi o coloana de blindate lunga de 64 de kilometri.

Autoritățile ucrainene anunță că au recuperat orașul Ciuhuiv din mâinile rușilor, transmite The Guardian. Orașul Ciuhuiv se află în apropierea Harkovului. Potrivit unui raport publicat de personalul general al forțelor armate ale Ucrainei, forțele ruse „au suferit pierderi grele de personal și echipament”.