Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bitdefender: Hackerii speculează situaţia din Ucraina cu campanii false pentru ajutoare umanitare. 1 din 25 de mesaje trimise la nivel global vizează România

hacker.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com/vickygharat

Hackerii speculează situaţia din Ucraina cu campanii false pentru ajutoare umanitare, iar 1 din 25 de mesaje trimise la nivel global vizează România, avertizează cercetătorii în securitate informatică ai Bitdefender, într-un comunicat de presă.

"E-mail-urile încearcă să emoţioneze destinatarii şi invocă impactul asupra comunităţilor din Ucraina şi numărul tot mai mare de refugiaţi care fug din ţară şi au nevoie de provizii şi locuinţe. Escrocheriile caritabile prin e-mail au atins un vârf pe 2 martie, potrivit Bitdefender. O anumită campanie, care folosea ca subiect "Fiţi alături de poporul ucrainean. Acceptăm acum donaţii în criptomonede. Bitcoin, Ethereum şi USDT", provenind de la adrese IP din China, a ajuns la zeci de mii de căsuţe de e-mail pe 2 martie. 25% dintre e-mailurile înşelătoare au fost direcţionate către utilizatori din Marea Britanie, 14% din SUA, iar unul din 25 de mesaje a vizat ţinte din România", notează specialiştii într-un comunicat de presă remis luni Agerpres.

Potrivit sursei citate, încă din data de 25 februarie, laboratoarele antispam ale Bitdefender au raportat primele semne ale escrocilor care exploatează invazia Ucrainei de către Rusia şi ştirile despre cetăţenii ucraineni care fug din ţară. Cercetătorii Bitdefender subliniază că monitorizează în mod activ e-mailurile frauduloase de donaţii care îi ademenesc pe destinatari să trimită bani.

"Escrocii se dau drept Guvernul ucrainean, agenţia umanitară internaţională Act for Peace, UNICEF şi alte proiecte de strângere de donaţii, cum ar fi Ukraine Crisis Relief Fund, pentru a transmite rugăminţile lor de asistenţă financiară către armata ucraineană şi milioanele de civili şi copii prinşi în conflictul militar. Temele frecvent întâlnite sunt următoarele: Stand with the people of Ukraine. Now accepting cryptocurrency donations. Bitcoin, Ethereum and USDT; HELP UKRAINE stop the war!; Ukraine Humanitarian Donation; Donate to Ukraine, Help save a life: Please read; Urgent! Help Children in Ukraine", explică specialiştii, potrivit Agerpres.

Ca răspuns la atacurile cibernetice asupra Ucrainei, Bitdefender, în parteneriat cu Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), oferă gratuit soluţii de securitate informatică cetăţenilor, companiilor şi instituţiilor din ţara vecină.