
Social
Eliminarea domeniului .ru ar putea afecta întreaga rețea globală de Internet (experți)
internet.png

Factorii de decizie politică și oficialii din domeniul guvernanței digitale din țările occidentale solicită eliminarea sau blocarea adreselor de internet atribuite Rusiei. Această cerere, cel puțin radicală, este formulată în principal de către reprezentanții ucraineni în cadrul ICANN, organizația responsabilă cu menținerea securității, stabilității și interoperabilității internetului. Scopul acestei propuneri este oprirea propagandei online a Kremlinului și de a preveni atacurile cibernetice ale Rusiei.
Dar, deși întreruperea accesului la internet într-o întreagă regiune este realizabilă din punct de vedere tehnic, în acest caz medicamentul ar putea fi mai rău decât boala. Interzicerea accesului unei țări la rețeaua globală ar putea să afecteze ansamblul de comunicații pe internet la nivel mondial.
Presiuni la nivel înalt
Efectele acestor măsuri, comparate în mod eronat cu decizia Europei de a interzice avioanelor de linie rusești să treacă prin spațiul său aerian, ar avea repercusiuni nefaste pentru majoritatea țărilor din lume, avertizează Pierre Bonis, directorul general al Afnic, Asociația franceză pentru nume de domenii în cooperare pe internet, care se ocupă de gestionarea numelui de domeniu .fr, în special cu partenerii săi europeni, ca Ucraina.
„ Ar fi destul de simplu din punct de vedere tehnic să se elimine .ru, care este al Rusiei, din fișierul înregistrat în sistemul de nume de domenii. Browserele de internet nu ar mai putea ajunge la adresele web ale țării, ceea ce ar șterge practic o parte din internetul global” , explică el.
”Această solicitare a fost făcută oficial de către reprezentanții ucraineni la Icann, dar și la organismul care gestionează alocarea adreselor IP în Europa. Și a fost respinsă. Dar ceea ce ne îngrijorează este faptul că acest tip de cerere este propus de către persoane care nu sunt responsabile de infrastructura critică a internetului și care exercită presiuni tot mai mari asupra șefilor acestor organisme de gestionare pentru a lua poziție în conflicte internaționale, oricât de îngrozitoare ar fi acestea. Rolul acestor organisme nu este cel de a se asigura că protocoalele esențiale ale internetului funcționează corect. Rolul lor este de a face ca internetul să funcționeze pentru toată lumea, peste tot, tot timpul”, adaugă el.
La sfârșitul anului 2019, Rusia a adoptat o lege care îi permite să înființeze un „internet suveran” numit Runet. Astfel, țara se laudă că se poate izola de restul lumii. Deja testat de mai multe ori, acest internet local este folosit pentru a cenzura informațiile difuzate de rețelele sociale străine. Runet este de fapt o nouă „cortină de fier digitală”comparabilă cu dispozitivele puse în aplicare de chinezi și iranieni.
Pe de altă parte, înmulțirea acestor intranet-uri regionale în lume este îngrijorătoare. Generalizarea lor ar duce treptat la o fragmentare a marii rețele mondiale, care a fost inițial concepută pentru a fi cât mai interoperabilă, neutră și accesibilă tuturor utilizatorilor de internet, indiferent de locul în care locuiesc.
Traducere de Nadina Vrabii, după articolul publicat de rfi.fr