Cum au reușit două tinere ucrainence să fugă din Kiev în primele zile ale războiului: „Tații noștri sunt eroii noștri”

entr_thumbnail_pattern_white_2.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

Zhenya (24 de ani) și Anna (19 ani), originare din Donețk, s-au cunoscut într-o tabără pentru refugiați evrei, în urmă cu opt ani, atunci când au trebuit să fugă din calea conflictului din Donbas. Acum, cele două prietene sunt studente în Israel.

În februarie s-au întors, în Ucraina, să își revadă familiile fiindcă au avut vacanță, însă au fost nevoite să fugă din nou din calea războiului.

„Tații noștri sunt eroii noștri”, spune Zhenya, care povestește că, în momentul în care zborurile spre Israel au fost anulate, tații celor două au decis să le ia cu o mașină și să parcurgă cei 500 de kilometri până la graniță pentru a le putea salva.

Se întâmpla în primele zile de război, iar drumul până la granița cu România a durat aproape 24 de ore. Au ales să ajungă în România pentru că auziseră că aici cozile erau mai mici la trecerea frontierei. Tații lor, în schimb, au fost nevoiți să se întoarcă la Kiev.

„După ce am trecut granița cu România, am fost foarte surprinse să vedem numărul mare de oameni și de căldura pe care o acordau celor care treceau granița”, mai spune Zhenya.

Odată ajunse la Siret, au fost preluate de voluntari și direcționate către București căci voiau să ajungă în Tel Aviv cu primul zbor la un preț pe măsura unui buzunar de student.

Luni, pe 28 februarie, fetele au prins un zbor către Israel și au putut ajunge tefere acasă.

De la începutul războiului și până acum, peste 1,5 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului, potrivit Organizației Națiunile Unite. Ei aleg să treacă granițele spre Polonia, Moldova, România sau Ungaria, în speranța că pot sta doar o perioadă până se pot întoarce acasă sau pleacă mai departe, spre vest.

Cum a fost drumul către ieșirea din Ucraina și cum au trăit cele două prietene fuga din țara natală, urmăriți în materialul video de mai jos.