Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poștași polonezi își riscă viața pentru a da o mână de ajutor în Ucraina

postasi_polonia_ucraina.jpg

Articolele din supermarket (stânga), Janusz Zwanski și colegii săi (dreapta).
Sursa imaginii: 
Janusz Zwanski via France24

Janusz Zwanski, un poștaș polonez, și trei dintre colegii săi se pregătesc să călătorească din nou în Ucraina pentru a aduce soldaților și civililor ajutorul de care au nevoie, inclusiv echipament militar, scutece pentru copii și alimente. La sfârșitul săptămânii trecute, tatăl a patru copii, împreună cu prietenii săi au călătorit în orașul Lviv din vestul Ucrainei. Ei intenționează să călătorească mai departe în est, până în capitală, la Kiev.

„Am adus produse de primă necesitate pentru civili, scutece pentru copii, tampoane și alimente”.

Contactat de către Observatorii France 24, Janusz Zwanski a explicat că el și colegii săi se deplasează în Ucraina după serviciu în fiecare vineri seara, revenind duminică pentru a se prezenta luni la serviciu. Când se află în Ucraina, vor să facă tot ce pot pentru a ajuta:

 „La început, ne-am gândit să mergem la graniță, dar acolo există deja o mulțime de ajutoare umanitare, așa că am decis să ducem ajutorul acolo unde este cea mai mare nevoie de el: în interiorul Ucrainei.

Luăm legătura cu oamenii de pe teren prin intermediul Facebook pentru a afla de ce au nevoie și le aducem cele necesare. La sfârșitul săptămânii trecute, am adus cizme militare, uniforme, walkie-talkies și binocluri pentru soldații ucraineni, precum și produse de primă necesitate pentru civili, cum ar fi scutece pentru copii, tampoane și alimente. De asemenea, luăm mult combustibil.

Prietenii lui Zwanski la cumpărături, pentru Ucraina. Foto: © Janusz Zwanski

Este foarte dificil în Ucraina în acest moment - este război. Există, de asemenea, condiții meteo foarte proaste și este foarte frig, mai ales noaptea. Când vorbești cu oamenii de acolo, când te uiți în ochii lor și vezi femei cu copii în brațe... nu avem de ales. Copiii mei, soția și familia mea sunt îngrijorați pentru mine, dar eu nu pot să mă îngrijorez, trebuie să mă concentrez să ajut. Cineva trebuie să o facă. Dacă nu o facem noi, cine o va face?

Pe drumul de întoarcere din Ucraina, ajutăm, de asemenea, oamenii care așteaptă la graniță sau care merg pe jos până la graniță, îi conducem și ne întoarcem să îi luăm pe alții. Intrarea în Ucraina este ușoară, dar ieșirea este dificilă, deoarece există cozi lungi. Uneori poate dura până la două zile pentru a ieși”.

 

Janusz Zwanski și colegii săi © Janusz Zwanski

„Este uimitor cât de mulți oameni vor să ajute”

Peste 1,2 milioane de persoane au fugit din Ucraina de când Rusia și-a început invazia, iar mai mult de jumătate dintre acestea s-au refugiat în Polonia. Polonezii din întreaga țară, în special cei aflați de-a lungul frontierei, s-au mobilizat pentru a-i ajuta.

Sute de polonezi i-au primit pe refugiați în casele lor. Aceștia au donat cantități mari de alimente și îmbrăcăminte, în timp ce companiile au oferit locuri de muncă refugiaților.

„ În orașul meu, Wlochy, în apropiere de Varșovia, aproximativ 80 % dintre locuitori primesc ucraineni în casele lor. Îi iau de la graniță, le dau de mâncare și de lucru. Sunt uimită, este incredibil câți oameni vor să ajute. Cu toții încercăm să ajutăm într-un fel sau altul. ”

 

„Polonia ar putea fi următoarea pe listă

Zvanski spune că amintirile dictaturii și ale opresiunii sunt încă proaspete în Polonia, o națiune invadată în mod repetat de Rusia de-a lungul secolelor. În timp ce luptele continuă în Ucraina, mulți polonezi se tem că se pregătește o catastrofă la ei acasă.

Polonezilor le este frică pentru că au teama că ei vor fi următoarele victime și că Putin va ataca și Polonia. În Polonia avem oameni care știu ce este războiul. Amintirile comunismului sunt încă proaspete. Cred că acesta este unul dintre motivele pentru care polonezii îi ajută atât de mult pe ucraineni. Știm că, dacă Polonia nu ajută Ucraina astăzi, ar putea fi următoarea pe listă.

Din punct de vedere istoric, am avut unele tensiuni cu Ucraina, dar acestea sunt de domeniul trecutului. De îndată ce Rusia a invadat Ucraina, am știut ce trebuie să facem. Știam că trebuie să îi ajutăm pe ucraineni”.

Un sondaj recent a arătat că 78% dintre polonezi se tem în prezent de război, iar 64% dintre ei sunt îngrijorați, de asemenea, în ceea ce privește integritatea teritorială a țării lor.

 

Traducere de Nadina Vrabii după articolul publicat de France24