Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum poate fi combătută dezinformarea impusă de Putin rușilor? Câteva idei inovatoare dau rezultate

hackeri1.jpg

În primele zile de după invazia armatei lui Putin în Ucraina, vizitatorii online de pe Google Maps ai Muzeului de istorie a Gulagului vedeau imaginile de mai sus, din timpul invaziei
Sursa imaginii: 
© Google Maps via France24

În timp ce Kremlinul a redus la tăcere toată presa rusă independentă,  ucrainenii își dublează inventivitatea pentru a-i informa pe ruși cu privire la realitatea războiului pe care țara lor îl duce în Ucraina din 24 februarie. Printre metodele lor: piratarea stațiilor de încărcare a mașinilor electrice, trimiterea masivă de notificări tip push, comentarii pe Google Maps, transmite redacția Les Observateurs a postului francez de televiziune France24.

Autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a blocat aproape toate mijloace de comunicare online independente pe motiv că nu abordează corect subiectul războiului din Ucraina. Jurnaliștilor ruși li s-a interzis să folosească cuvintele "război", "invazie" sau "ofensivă". Sunt permise doar informațiile provenite de la Ministerul rus al Apărării.

Dar ucrainenii s-au moblizat, chiar și simplii cetățeni, pentru a lupta împotriva cenzurii Kremlinului și pentru a informa rușii despre ce se întâmplă cu adevărat în țara lor.

 

O aplicație de divertisment transformată în mecanism anti-propagandă

Reface, o aplicație de divertisment cu care poate fi schimbată fizionomia unui portret foto, foarte populară în rândul tinerilor, a lansat o campanie mondială de informare despre războiul din Ucraina și nu ezită să distribuie imagini cu clădiri distruse din mai multe orașe ucrainene. Dima Shvet este președintele acestei companii, cu sediul la Kiev.

,,În prima zi a invaziei am trimis utilizatorilor noștri o notificare tip push cu mesajul: ,,Rusia a invadat Ucraina.” Utilizatorii care au deschis aplicația au primit mai apoi mai multe detalii despre situația de la fața locului, inclusiv  imagini și clipuri”, explică ea.

O notificare tip push a fost trimisă utilizatorilor aplicației Reface atunci când Rusia a invadat Rusia ( în stânga) și o fotografie a unei femei ce apare pe aplicație (în dreapta). Imaginile de mai sus au fost văzute de cca 2 milioane de ruși Sursa foto: © Reface

 

,,Nouă milioane de notificări au fost trimise peste tot în lume. Dintre care două milioane doar utilizatorilor din Rusia.

Aplicația noastră le permite utilizatorilor să își pună fețele pe corpurile celebrităților de exemplu. De la invadarea Rusiei, încurajăm oamenii să se transforme în președintele Zelensky.

Toate videoclipurile nou create cu această aplicație au steagul Ucrainei și hashtag-ul #StandWithUkraine”, spune ea.

 

,,Mâncarea e bună, însă războiul din Ucraina nu este”

În data de 28 februarie, grupul de hackeri  ,,Anonymous’’ a instigat tinerii să caute pe Google Maps firme sau restaurante rusești pentru a scrie pe siteurile acestora, la recenzii, adevărul despre ce se întâmplă în Ucraina. Grupul a postat pe Twitter: ,,Intrați pe Google Maps. Căutați harta Rusiei. Găsiți un restaurant sau o firmă și scrieți o recenzie. Odată cu opnia dvs opinia, explicați care este situația din Ucraina.’’

Postarea a devenit populară în scurt timp. Falsele recenzii pentru restaurante mai ales au proliferat pe Google Maps în toată Rusia. ,,5800 de soldați ruși au murit azi, ieri alți 4500. Nu mai fiți agresivi, nu vă lăsați copiii să sufere. Dacă plecați la război, nu vă veți mai întoarce.’’ spune una dintre recenziile scrise pentru un restaurant din Moscova numit Romantic.

Google Maps permite utilizatorilor să descarce fotografii ale locurilor respective. Însă utilizatorii au folosit această funcție pentru a încărca imagini ale războiului în locațiile rezervate pentru restaurantele din Rusia.

Cu toate acestea, Google Maps a dezactivat între timp recenziile în Rusia și Ucraina. Un purtător de cuvânt al Google a precizat într-un comunicat: "Din cauza creșterii recente a conținutului de pe Google Maps legat de războiul din Ucraina, am implementat măsuri de protecție suplimentare pentru a monitoriza și pentru a preveni conținutul care încalcă politica noastră pentru Maps, inclusiv blocarea temporară a noilor recenzii, fotografii și videoclipuri din regiune".

Stații de încărcare piratate

Pe de altă parte, mai multe stații de încărcare a vehiculelor electrice din Rusia au fost piratate. Clienții puteau citi pe afișajul acestora mesaje precum: ”Glorie Ucrainei”, ”Putin e un criminal” etc

Societatea energetică Rosseti, care administrează aceste stații, spune că un furnizor ucrainean de componente ar fi autorul actului de piraterie informatică.

Rusia este în această perioadă ținta unei campanii globale de atacuri cibernetice. Grupul internațional de hackeri Anonymus a revendicat peste 300 de atacuri împotriva mai multor site-uri rusești, înclusiv asupra site-urilor administrației prezidențiale kremlin. ru, Gazprom și televiziunii de stat Russia Today.

 

Articolul France24 complet aici

Traducere de Antonia Dinu