Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gindrovel Dumitra: Eliminarea bruscă a tuturor restricțiilor este o măsură nepotrivită

Bilant Covid infectari.jpg

Bilanțul Covid-19 este în scădere în România, dar numărul zilnic de infectări se menține peste nivelul de 1.000
Bilanțul Covid-19 este în scădere în România, dar numărul zilnic de infectări se menține peste nivelul de 1.000
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Eliminarea tuturor restricțiilor legate de pandemia de Covid-19 nu este privită cu ochi buni de unii medici. Decizia este nepotrivită, spune la RFI Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

De miercuri, au fost eliminate toate restricțiile legate de Covid-19: masca nu mai este obligatorie în spațiile deschise și închise, cu alte cuvinte nici în transportul în comun, la școală sau în magazine, în plus, nu mai este nevoie de prezentarea certificatului Covid pentru a intra în mall-uri sau restaurante și încetează măsura organizării muncii la domiciliu.

Gindrovel Dumitra consideră că restricțiile ar fi trebuit ridicate treptat: ”Din punctul meu de vedere, este o măsură nepotrivită. Ar fi trebuit să existe măcar o lună în care aceste restricții să poată fi ridicate progresiv și mai ales a se găsi soluțiile legislative adaptate, astfel încât să nu ajungem la un moment dat într-o situație cum este acum, în care foarte multe elemente sunt înțelese greșit”.

În opinia sa, ”mesajele transmise și cele care circulă acum în spațiul public, care se referă la absența obligativității purtării măștii sunt traduse de către foarte mulți pacienți și foarte multe persoane ca este obligatoriu să nu mai porți masca. Or nici pe departe nu s-a făcut această afirmație. Am avut chiar de dimineață o discuție la cabinet cu un pacient căruia i-am cerut să poarte masca, din respect față de ceilalți pacienți, care așteptau pe hol (...). Până la urmă, rămâne o măsură de bun simț, în condițiile în care încă au mai fost raportate 4.000 de cazuri noi”.

 
Gindrovel Dumitra, despre eliminarea bruscă a tuturor restricțiilor