
Social
O poveste din Rusia lui Putin: ”Disidentul” dintr-a șasea
copil-sala-clasa-pexels-mikhail-nilov-7929263.jpg

Kirill (Novaya gazeta nu-i menționează numele de familie, la cererea mamei sale) are 12 ani și este în clasa a VI-a la o școală din Moscova (numărul este disponibil la redacție).
Mama sa, Natalia, spune că băiatul are rădăcini ucrainene și că a frecventat Centrul Cultural Ucrainean. Ceea ce se întâmplă acum între Rusia și Ucraina este dureros pentru el.
Vineri, 4 martie, elevii clasei a șasea au avut lecția obișnuită de istorie. Kirill povestește cum a decurs ora, atunci când elevii au vrut să discute despre situația din Ucraina:
Profesoara a spus: “De fapt, asta nu se discută cu elevii de clasa a șasea, dar dacă vreți să înțelegeți ce se întâmplă, puteți să-mi puneți întrebări.”
Așa că am început să pun întrebări. Am întrebat: "De ce a început Putin?". La aceasta, profesoara a răspuns că este vorba de o "operațiune specială". Ea a adăugat: "Nu știu exact unde se află acum trupele noastre, dar dacă s-ar opri la jumătatea drumului, agresiunea Ucrainei ar continua”.
O mică parte a clasei era de partea mea, și ei puneau întrebări.
Profesoara a spus: "Specialiștii din Ucraina și SUA publică acum postări false, spunând că oamenii sunt bătuți la mitinguri. Dar mitingurile trebuie să fie coordonate".
Am întrebat: "Cum se poate ca un miting împotriva acțiunilor guvernului însuși să fie coordonat cu guvernul?". Ea nu mi-a dat un răspuns clar.
După aceea am pus întrebarea următoare: de ce a început cineva să facă acest lucru și când se va termina totul? Ea a spus că Ucraina a început și că se va încheia atunci când Ucraina va capitula.
Ne-a și spus că printre ucraineni înflorește nazismul, că încă din clasa întâi în manualele lor școlare e scris că Ucraina este o superputere. Am mulți prieteni din Ucraina și i-am întrebat - ei nu au acest lucru în manualele lor.
După aceea, povestește Kirill, s-a dus la o altă clasă și a strigat "Glorie Ucrainei!" pe coridor. Unii dintre elevii care stăteau pe coridor au răspuns în același fel.
Această frondă al clasei a șasea nu a trecut neobservată
Mama lui Kirill, Natalia, spune că a primit un apel pe WhatsApp de pe un telefon mobil neidentificat:
"Numărul necunoscut, pe poza de profil este o pisică. O voce feminină, fără să se identifice, spune că sună în legătură cu fiica mea. Am răspuns în glumă că poate am fost o mamă atât de bună din moment ce nu știam că am o fiică. Ah, spun ei, este vorba despre fiul dumneavoastră. Veniți să vorbiți cu poliția. Am spus: Dați-mi o somație și voi veni. De atunci nu am mai răspuns la niciun apel de la numere necunoscute”.
Dar în următoarea dimineață, în jurul orei zece, mama lui Kiril a primit un telefon de la învățătoarea fiului ei. A fost invitată să vină la școală la ora 12 după-amiaza și i s-a explicat că ofițerii de la poliția juvenilă vor să vorbească cu ea și cu fiul ei.
Natalia a venit la școală și a scris o declarație în care a spus că își retrage fiul "din cauza faptului că se fac presiuni asupra copilului și se creează condiții intolerabile pentru educația lui" ca urmare a opiniilor sale politice. L-a urcat într-un taxi și l-a dus la serviciu. La ușa școlii a fost flancată de un grup de polițiști.
În ziua următoare, duminică, Kirill era singur acasă. Mama lui plecase la muncă. În acel moment, doi ofițeri de poliție au început să bată la ușă, dar Kirill a refuzat să deschidă.
Au bătut la ușă timp de aproximativ o jumătate de oră, apoi au tăiat curentul electric din apartament și au lăsat o citație sub ușă, "pentru a fi audiat", și au plecat. Citația avea o dată scrisă în mod ilizibil și amenința că în caz de neprezentare, cei citați vor fi arestați.
” Stăteam așezat pe pat întrebându-mă despre ce urma să se întâmple”, spune Kirill.
” Dar nu mi-a fost teamă. Chiar mă întrebam ce gândesc ei: avem un băiat de 12 ani care are o opinie, hai să mergem la el acasă. Nu vrea să ne deschidă ușa, așa că hai să oprim curentul”.
Reeducarea elevilor prin intermediul Poliției
Cui i-a venit ideea de a raporta la poliție un elev de clasa a șasea? Familia are un conflict de lungă durată cu școala. Mama preferă acum să comunice cu administrația în scris.
Dar ea crede că ar fi putut măcar să i se scrie sau să fie sunată înainte de a merge la poliție. Ea nu știe cine a depus plângerea. Se presupune că nici învățătoarea clasei nu știe, dar a promis că va afla.
Natalia comentează:
"Cred că există o limită pentru orice. Înțeleg, dacă fiul meu ar fi lovit pe cineva, ar fi rănit pe cineva, ar fi scris ceva pe perete. Și, cel mai important, ce facem acum? Sunt eu obligată să-i transmit punctul de vedere oficial?
În plus, cred că este important să le arătăm copiilor, în astfel de circumstanțe dificile, că, fie și în punctele în care există dezacorduri, este necesar să se caute o soluție pașnică, nu să se apeleze la oamenii în uniformă”.
Kirill este convins însă că profesorii nu au dreptate. ”Ni se spune că poporul ucrainean este spălat pe creier, dar mie mi se pare că de fapt nouă ni se spală creierul aici”.
Trimiterea elevilor care își exprimă deschis opiniile să fie reeducați de poliție pare a fi totuși un concept nou în pedagogia rusă modernă.
În cele trei decenii post-sovietice, s-au schimbat câteva generații de elevi. Iar unii dintre ei și-au pierdut deja complet obișnuința de a a-și ascunde dezacordul, de a spune cuvintele potrivite fără să le creadă, de a nu-și expune gândurile în public.
Oare vor reveni toate acestea?
"Noi am fost considerați prima generație neprihănită, îmi spuneau cu tristețe zilele trecute niște adolescenți pe care îi cunosc. Acum totul este anulat, vom aștepta următoarea generație. A noastră a devenit deja coruptă”, spune elevul din clasa a șasea devenit, fără voie, disident în Rusia lui Putin.
Articol semnat de Irina Lukyaeva — profesoară, editorialistă la “Novaya Gazeta”. Traducere de Ioana Staicu.