
Social
Irak: Orașul istoric Mosul revine la viață, cu ajutorul UNESCO și al UE
mosul_santier.png

Cu străzile sale întortocheate, cartierul a fost ultimul din care s-au retras combatanții Statului islamic, după o rezistență aprigă față de forțele guvernamentale din Irak ce au recucerit orașul în 2017.
Datorită inițiativei UNESCO ,,Să readucem la viață spiritul orașului Mosul’’, mai multe șantiere sunt în curs de desfășurare, finanțate în mare parte de Emiratele Arabe Unite și de Uniunea Europeană.
Pe esplanada moscheii al-Nouri, singura construcție care mai rezistă este un minaret înclinat cu o vechime de 850 de ani, supranumit Al-Hadba, ,,cocoșata’’, acum acoperită cu o prelată.
,,Al-Hadba este simbolul orașului Mosul’’, mărturisește Omar Taga, inginerul ce supervizează lucrările pentru UNESCO. ,,Toți locuitorii speră să revadă minaretul așa cum era în vremurile bune’’.
Locul a fost distrus în iunie 2017, iar armata din Irak a acuzat jihadiștii că ar fi amplasat explozibili.
Singura parte a moscheii ce a supraviețuit este cea centrală, acoperită de un dom, o cochilie goală pe arcuri susținute de pene din lemn. Coloanele din marmură de culoare gri sunt acoperite cu accente albastre ce se înalță pe capitelurile întrepătrunse.
,,Am găsit acolo 11 mine gata să fie activate’’ constată inginerul. ,,Unele dintre acestea sunt ascunse în interiorul pereților.’’
După ce au fost înlăturate 5 600 de tone de moloz, reconstruirea minaretului- care își va păstra poziția înclinată- va începe la mijlocul lunii martie. Ulterior, lucrările la moschee vor începe în această vară. Restaurarea locului s-ar încheia în anul 2023.
,,Toata lumea a suferit’’
În timp ce se așteaptă reconstruirea conform cu originalul, vestigiile cele mai fragile sunt păstrate într-un depozit.
Există fragmente ale unui Mihrab, o nișă care indică direcția Mecca. De asemenea, există și bucăți dintr-un Minbar, amvon pentru predică pe care fostul lider al Statului islamic se urcase pentru a-și proclama "califatul" în 2014.
Cărămizile din teracotă sunt aliniate pe rafturi. 45 000 vor fi reutilizate, adică o tremie din structura originală a minaretului, a explicat M.Taga.
Locul ascunde încă multe surprize. În ianuarie, autoritățile au anunțat că au descoperit în subteran o cameră de rugăciune din secolul al XII-lea.
În total, UNESCO investește 110 milioane de dolari. În afară de Al-Nouri, două biserici sunt în lucru- Al-Tahira și Notre-Dame de l'Heure- cât și 100 de case și școala din cartier.
Încredințate companiilor locale, șantierele au permis crearea a 3 100 de locuri de muncă, dintre care jumătate sunt ocupate de tineri ce au beneficiat de cursuri de formare pentru meseriile de restaurare a patrimoniului și a clădirilor, potrivit agenției ONU.
Cândva, în vechiul oraș, Azhar vindea fructe pe un cărucior. Astăzi, este muncitor pe șantierul Al-Nouri.
,,Casele, străzile erau distruse, oamenii erau mutați în tabere.’’ declară bărbatul de 48 de ani, tată a cinci copii.
,,Toată lumea a suferit. Unii și-au pierdut apropiați, unii și-au pierdut casa, atelierul, mașina’’
Deși îndemnat de colegii săi, bărbatul refuză să vorbească despre decesul soției sale, o rană ce încă nu s-a vindecat.
În ciuda clădirilor pe jumătate distruse, normalitatea își reintră în drepturi. Cafenelele, atelierele și brutăriile și-au redeschis porțile.
La colțul unei străzi, două femei aleg roșii și fasole de la aprozar. La câțiva pași, putem observa muncitori strânși în jurul unei betoniere...
Articolul France24 complet aici –
Traducere de Antonia Dinu