Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina în direct: La 91 de ani, o rezistentă sovietică a donat o rochie de transformat în plasă de camuflaj

rochie_lyubov_pohonyuk.jpeg

Rochie pentru camuflaj donata in Ucraina
Rochie pentru camuflaj donata in Ucraina de o rezistentă antisovietică în vârstă de 91 de ani.
Sursa imaginii: 
Instagram/nzl.media

O femeie în vârstă de 91 de ani fost ofițer de legătură a Armatei Insurecționala a Ucrainei acum 80 de ani, a donat soldaților o rochie verde pe care a cusut-o în exilul sovietic, pentru ca aceștia să-și facă o plasă de camuflaj, relatează nzl.media.

Femeia se numește  Lyubov Pohonyuk și a luptat contra sovieticilor ca ofițer de legătură a sub pseudonimul Sumna ( Tristul, n.t,) din regiunea Rivne, din vestul Ucrainei. În 1944, tatăl ei și fratele ei mai mare au fost uciși de armata sovietică. Lyubov, sora ei mai mică și mama ei urmau să fie deportate în Siberia, dar femeile au reușit să scape. În 1945, fata a fost arestată, însă, și condamnată la 10 ani de muncă în lagărul de prizonieri de la Vorkuta, la nord de Cercul Arctic.

Femeia a supraviețuit lagărului, iar zilele trecute a adus voluntarilor rochia cusută în exil, de culoare verde închis, pentru ca soldații ucrainieni de astăzi să-și facă din ea o plasă de camuflaj. Voluntarii care au primit donattia au păstrat rochia si o vor expunde la muzeu.

Mesaj rochie donata pentru camuflaj
Mesaj rochie donata pentru camuflaj
Sursa imaginii: 
Instagram/nzl.media

Fotografiile au fost publicare pe Instagram și au fost puse la dispoziția RFI Romania de un grup de studenți curajoși la limbi străine, de la Universitatea Ivan Franko din Lviv, oraș din vestul Ucrainei. Aceștia s-au organizat sa traducă articole din presa ucraineană în mai multe limbi, pentru ca lumea să știe adevărul despre ceea ce se întâmplă în țara lor și să nu cadă în plasa propagandei rusești. Una din studentele de la Lviv, este Iulia, o fosta participantă la un proiect studențesc al RFI Romania.