Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce îi îngrijorează pe români? Războiul din Ucraina, abia pe locul 4 (sondaj CURS)

invazie_rusa_in_ucraina.jpg

Centrul Kharkiv bombardat de armata rusa
Sursa imaginii: 
UNIAN, Marienko Andrii

Românii sunt mai degrabă îngrijoraţi de creşterea preţurilor la energie şi la alimente decât de războiul din Ucraina. Asta indică datele unui sondaj CURS, în care repondenţii au fost chestionaţi şi în legătură cu oportunitatea ajutorului militar pentru Ucraina.

Aproape toţi cei chestionaţi în sondajul CURS preluat de News.ro, 99% mai exact, s-au declarat foarte îngrijoraţi de creşterea preţurilor la electricitate, iar 98% de creşterea preţurilor la alimente, în timp ce 96% sunt îngrijoraţi de creşterea preţului gazelor.

Procentul celor îngrijoraţi de războiul din Ucraina este de 93%, iar al celor care se tem de o extindere a conflictului în România de 89%.

Pe următoarele locuri în topul îngrijorărilor românilor se află: situaţia politică (83%), posibilitatea apariţiei unor noi tulpini de coronavirus (58%) şi venirea refugiaţilor din Ucraina (53%).

În legătură cu războiul din statul vecin, 81% dintre repondenţi sunt total de acord ca România să primească refugiaţi din Ucraina, iar 79% sunt de acord cu trimiterea de ajutoare umanitare în Ucraina.

Pe de altă parte, sub o treime dintre subiecţi se declară în favoarea trimiterii de ajutor militar Ucrainei, în timp ce 63% nu sunt de acord cu o astfel de iniţiativă. Procentul celor care cred că România ar trebui să trimită trupe în sprijinul Ucrainei este şi mai mic, respectiv 19%, cei care se opun unei astfel de idei reprezentând 76% din totalul celor intervievați.

Sondajul a fost realizat în perioada 2 - 11 martie, pe un eşantion de 1172 de respondenţi. Marja de eroare este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.