Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou val de COVID amenință Europa. Numărul de infecții, în creștere în Franța, Italia, Grecia și UK (Institutul Johns Hopkins)

doctor_cu_masca.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com/fernandozhiminaicela

Mai multe state europene și nu numai înregistrează o creștere a numărului de infectări cu Sars-Cov-2, potrivit datelor publicate de Universitatea Johns Hopkins (SUA). China, de asemenea, a înregistrat o creștere a infecțiilor, numărul bolnavilor dubându-se în 24 de ore. Autoritățile au închis mai multe orașe din nord-estul țării.

Franța, Italia, Germania, Elveția, Olanda, Grecia, Austria dar și Brazilia, Australia, Vietnam și Coreea de Sud au raportat în ultima zi o creștere a numărului de  infectări cu SARS-CoV-2. potrivit Institutului Johns Hopkins, care monitorizează situația COVID-19 în lume.

China se confruntă, de asemenea, cu o creștere a cazurilor. Țara a raportat duminică 3.500 de noi infecții, dublu comparativ cu ziua precedentă, în timp ce varianta Omicron determină orașele din întreaga țară să înăsprească măsurile, potrivit The Guardian.

În cel mai mare oraș din China, Shanghai, autoritățile au închis temporar școlile, întreprinderile, restaurantele și mall-urile.

"Se întâmplă ceea ce s-a întâmplat deja de la începutul pandemiei, pentru că acest virus a demonstrat că infectează după oferta care i se face, în sensul că, așa cum am spus în mod repetat,  pe măsură ce cresc măsurile sanitare, scade oferta și numărul de infecții scade și el. În momentul în care scade nivelul de măsuri, crește oferta și crește numărul de infecții. Se pare că din nou se întâmplă ceea ce s-a întâmplat în mod repetat în cei doi ani de pandemie. Vom vedea până la ce nivel vor fi aceste creșteri și cât vor fi ele ponderate de imunitatea post vaccinală și post infecțioasă, dobândite până în prezent. La valurile anterioare, nivelul de populație trecută prin infecție a fost mai redus iar nivelul de persoane vaccinate până la un moment dat a fost inexistent, pentru că nu am avut vaccin. Vom vedea cum vor evolua lucrurile", ne-a declarat medicul epidemiolog Emilian Popovici.

România  a renunțat brusc la toate restricțiile anticoronavirus. A fost o măsură înțeleaptă?

"Sigur că unele persoane se gândesc că poate abolirea să spunem, într-un fel, a măsurilor a fost prea accentuată, dar asta se va vedea. Ne-am învățat și cu cele două săptămâni pe care le-am așteptat de fiecare dată după o schimbare majoră. După această perioadă vom putea trage concluzii.

 
Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Naționale de Epidemiologie, intervievat de Mirela Dădăcuș